V kranjskem gledališču Kdo je napravil Vidku srajčico

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj novo sezono napoveduje z današnjo predpremiero otroške predstave Kdo je napravil Vidku srajčico. Besedilo zanjo je po navdihu kultne Levstikove pripovedke izpred 140 let napisal letošnji Prešernov nagrajencev Boris A. Novak, predstavo z glasbo in petjem pa režira Katja Pegan.


Foto: Nada Žgank, PGK

Pravljica Kdo je napravil Vidku srajčico je klasična in obenem sodobna zgodba, poudarja humani odnos do živali, rastlin, ljudi, pa tudi do nežive narave, ter opozarja na neizogibno povezanost in vzajemno prepletenost vseh živih bitij. To je v današnjem svetu, ki stavi zgolj na izkoriščanje in egoizem, za vzgojo otrok in razmislek odraslih še kako pomembno, so sporočili iz Prešernovega gledališča.

"Besedilo prihaja do nas izpod fantastičnega peresa Borisa A. Novaka. Razumela sem, kako je zgodbo ritmično zapisal in to sva želela z avtorjem glasbe Mirkom Vuksanovičem ohraniti," pravi režiserka, ki je za Prešernovo gledališče Kranj leta 2008 na oder postavila Muco Copatarico, sedaj pa je na vrsti pravljica o štiriletnem fantku iz revne družine, ki ima šest bratov in sestric ter hodi naokrog v izrabljeni srajčici kot svojem edinem oblačilu.

V predstavi nastopa skoraj celoten igralski ansambel Prešernovega gledališča Kranj. Blaž Setnikar v naslovni vlogi ter Peter Musevski, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar, Darja Reichman in Aljoša Ternovšek kot Vidkovi sorojenci v predstavi ponovno poiščejo otroka v sebi. Kot mama pa nastopa uveljavljena pevka in flavtistka Tinkara Kovač.

"Pri otroških predstavah se mi zdi najbolj pomembno, da so iskrene. Kot igralec moraš verjeti v to, da grm živi, sicer otrok ne boš prepričal," pravi Vesna Jevnikar in dodaja, da igrati za otroke sploh ni preprosto. Prepričana je, da igralci poleg otroških predstav še česa drugega ne bi mogli igrati, če ne bi nosili otroka v sebi.

Predstava je tudi lepo izhodišče za učitelje in vzgojitelje, ker se lahko na podlagi vsebine z otroki o marsičem pogovarjajo. Današnje otroke uči ne le tega, kako je bilo včasih, kako revno so bili oblečeni, kaj so jedli, če sploh so, v kakšni stiski so marsikje živeli, ampak tudi o solidarnosti in ljubezni do rastlin in živali ter o tem, da se nam dobro, ki ga naredimo za druge, povrne.

Predpremiera predstave bo drevi ob 18. uri, otroci pa si bodo predstavo lahko večkrat ogledali po premieri 7. septembra, ko bodo znova sedli v šolske klopi. Ustvarjalci predstave so prepričani, da bodo v njej uživali tako mladi kot najmlajši, pa tudi njihovi starši. Umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak je prepričana, da bo v času, ko je v naših življenjih vse manj prostora za solidarnost in sočutje, ta predstava zelo pomenska in poučna.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranjskem-gledaliscu-kdo-je-napravil-vidku-srajcico