Gledališče Ulysses v letošnji sezoni s premiero Evripidovih Bakhantk

Avtor: STA

Letošnja, 18. sezona gledališča Ulysses, ki ima domicil na Brionih, bo potekala od 13. julija do 28. avgusta. Ponudila bo vrsto že znanih uspešnic tega gledališča, več gostovanj in koncertov ter premiero Evripidove tragedije Bakhantke. Posebni gost otvoritvenega koncerta sezone bo slovenski glasbenik Vlado Kreslin.


Rade Šerbedžija / Foto: lukeford.net, via Wikimedia Commons

Ustanovitelj gledališča, filmski in gledališki umetnik ter glasbenik Rade Šerbedžija je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu poustvaril, da so v 18 letih delovanja postali "resno gledališče", ki je obenem "najpomembnejše ambientalno gledališče na Hrvaškem".

Tako kot v minulih letih bo tudi letošnjo sezono gledaliških druženj na Brionih odprl Šerbedžija v spremstvu glasbene skupine Zapadni kolodvor. Kot posebnega gosta pa je napovedal Kreslina. Večer po odprtju sezone bo sledil nastop glasbenikov Miroslava Tadića in Braće Teofilović, gostja bo violinistka Yvette Holzwarth, piše na spletni strani gledališča Ulysses. Glasbeni del sezone pa bo popestril tudi znani makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, ki bo nastopil 20. avgusta.

Umetniška direktorica Lenka Udovički je izpostavila novo predstavo gledališče Ulysses, starogrško tragedijo Bakhantke, ki bo premiero doživela 28. julija. Lenka Udovički je prevzela tudi režijo tragedije, ki jo je zastavila kot "sodobno potovanje v naravo človeka". V predstavi 12 igralk na skupinski psihoterapiji išče zatočišče pred patriarhalnim in kapitalističnim svetom, v katerem je postalo nedopustno pokazati nemoč ali izgubiti nadzor. Na poti osvobajanja od stanja prisilne normalnosti stopajo v mitski svet Evripidovih Bakhantk ter pri tem rušijo konvencionalne, s spolom določene vloge in njihove meje.

"Predstava se ukvarja s psihoanalizo, Freudom in čustvi ter s tem, kaj čustva lahko naredijo našemu telesu", je še povedala Lenka Udovički, soproga Šerbedžije. Opozorila je tudi na glasbo v predstavi, ki je nastala na podlagi materialov, ki so jih pridobili z medicinskimi meritvami čustvenih stanj igralk - njihovega srčnega utripa, dihanja in možganskih aktivnosti, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med gostujočimi predstavami so organizatorji napovedali dramsko-plesno predstavo Rollercoaster v režiji Katarine Đurđević in izvedbi zagrebškega plesnega centra (ZPC). Igralec Zijah A. Sokolović bo tudi letos nastopil s svojo kultno monodramo Igralec...je igralec...je igralec, reški študenti igre in medijev pa z igro Dobri človek iz Sečuana Bertolta Brechta.

Sezono bodo sklenili z gostovanjem Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba, ki bo 27. in 28. avgusta odigralo predstavo Cigan, ampak najlepši v režiji Ivice Buljana. Predstava je nastala po večkrat nagrajenem romanu sodobnega hrvaškega avtorja Kristiana Novaka.

Med uspešnicami iz prejšnjih sezon so napovedali predstavo Shakespeare poletne noči - variacije v režiji Lenke Udovički. Prav tako bo mogoče ponovno videti prvo predstavo gledališča Ulysses, Kralja Leara s Šerbedžijo v glavni vlogi, ki jo je prav tako režirala Lenka Udovički.

Na programu sta še predstavi 2015 Sofokles: Antigona 2000 let pozneje, ki je koprodukcija s sarajevskim festivalom Mess in jo je režirala Lenka Udovički, in Pečat avtorja Borne Vujčića, ki jo je režirala Lea Anastazija Fleger.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-ulysses-v-letosnji-sezoni-s-premiero-evripidovih-bakhantk