FEST – srečanje evropskih pripovedovalskih organizacij v Ljubljani

Avtor: FEST

Med 27. junijem in 1. julijem bo v Ljubljani potekala konferenca Mreže evropskih pripovedovalskih organizacij FEST, na kateri bo sodelovalo približno 50 organizacij iz različnih evropskih držav. V Ljubljano prihajajo na vabilo Pripovedovalskega Varieteja, ki je poleg FESTa glavni producent konference. Konferenca mreže, ki je bila ustanovljena leta 2008 v Oslu, poteka enkrat letno, vsakokrat v drugem evropskem mestu, njen namen pa je poleg povezovanja pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju pripovedovanja. Letošnji izpostavljeni temi sta pripovedovanje kot del sodobnih gledaliških praks ter osvetlitev pripovedovalskega dogajanja na Balkanu.


Zala Dobovšek / Foto: Nada Žgank

Predavanja, ki bodo odprta tudi za širšo javnost, bodo potekala 29. in 30. junija na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana, vsak dan med 9.30 in 13.00 uro. Prvi dan bodo nastopili Boštjan Narat, ki bo v predavanju Tradicija in domoljubje – misel in kič spregovoril o pomembnosti dialoga s tradicijo v nasprotju z golim reproduciranjem njenih vsebin (predavanje je bilo v krajši verziji prvič predstavljeno na letošnjem Pripovedovalskem festivalu); Špela Frlic, ki bo v predavanju Kratek uvod v sodobno pripovedovanje na Balkanu spregovorila o produkcijskih pogojih za razvoj pripovedovalskih organizacij v državah bivše Jugoslavije; ter Svetlana Slapšak s predavanjem Pripovedovanje zgodb na Balkanu – spol, performans in občinstvo, ki bo v historičnem kontekstu predstavila balkanske tipe pripovedovanja s poudarkom na ženskih performerkah. Drugi dan bodo nastopili Ana Duša s predavanjem Odmik od tradicije – pripovedovanje danes, v katerem bo na kratko spregovorila o brisanju meja med pripovedovalskimi in gledališkimi konteksti; francoski avtor, pripovedovalec in pedagog Yves Marc, ki bo v predavanju Body of the Text, Text of the Body osvetlil performativne aspekte pripovedovanja; nizozemska predavateljica Hester Tammes bo v predavanju Pripovedovalsko gledališče na Nizozemskem spregovorila o trendih vključevanja resničnih zgodb v sodobni nizozemski gledališki produkciji; izredni porast pripovedovalskega žanra v slovenskih gledaliških praksah ter razloge zanj pa bo v predavanju Odrsko pripovedovanje kot terapija, kritika in iskanje skupnosti obravnavala kritičarka, predavateljica in selektorica letošnjega borštnikovega srečanja Zala Dobovšek.

Med delavnicami bodo izpostavljene delavnica Jovane Mihajlović Trbovc Multiperspektivnost in odgovorno pripovedovanje, v kateri bo mentorica predstavila izzive in nevarnosti pripovedovanja o resničnih dogodkih, ljudeh ali skupinah; Digitalno pripovedovanje mentorja Jake Železnikarja o različnih načinih pripovedovanja na spletu; ter delavnico »New Trad« pripovedovanje kot način vključevanja, v kateri bo mentorica Daniele Bellone predstavila v ZDA popularen žanr »novih« ljudskih zgodb.

V spremljevalnem programu si bodo gostje konference ogledali predstavi Človek, ki je gledal svet režiserja Žige Divjaka v Slovenskem mladinskem gledališču ter Jaz, anarhist Damirja Avdića in Erika Valenčiča. Vabljeni bodo na Feministično turo po Ljubljani, ki jo pripravlja organizacija Ljubljana Alternative Tours, konferenco pa bo zaključil koncert skupine Katalena.

Program predavanj:

Petek, 29. 6.:

Sobota, 30. 6.:

Povezava: konferenca FEST


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/fest-srecanje-evropskih-pripovedovalskih-organizacij-v-ljubljani