V sklopu Klovnbufa premiera festivalske produkcije Kdo? Kje? Kdaj?

Avtor: STA

Festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf se od danes do četrtka s svojim programom seli v Staro mestno elektrarno. Nocoj bo ob 20. uri na sporedu predpremiera festivalske produkcije Zavoda Bufeto Kdo? Kje? Kdaj?, katere premiera bo v sredo, v četrtek pa bosta na programu še predstavi Mualla/Nekje drugje ter Prijatelj, postoj in poglej.


Foto: Arhiv Compagnia LeggeRa

Mednarodni festival novega cirkusa in sodobne klovnade Klovnbuf letos že enajstič po besedah organizatorjev "sproža solze ganjenosti in smeha, razvnema skrite talente, razpihuje žar naših src, prevrača ustaljena razmišljanja". Konec tedna ga je uvedel dvodnevni simpozij cirkuške pedagogike, na katerem so se med drugim spraševali, kaj je ravnotežje in kakšen medij je lahko cirkus. V soboto in nedeljo popoldan so cirkuški umetniki zasedli Park Tivoli in izvajali delavnice ter krajše in daljše predstave.

V ponedeljek se je cirkuška karavana premaknila v središče mesta, kjer so bile na velikem odru na Kongresnem trgu na sporedu kar tri predstave. Dopoldan Rdeča kapica v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor, ki so ji sledili nastopi mladinskih cirkusov, zvečer pa še predstava Lurrak estonske skupine Aire Aire. Ves čas je bilo pestro v bližnjem parku Zvezda, kjer so bili med drugim na sporedu nastopi izvajalcev zračnih disciplin.

Današnji festivalski program je osredotočen na predpremiero festivalske produkcije Zavoda Bufeto Kdo? Kje? Kdaj? v Stari mestni elektrarni. Tjaž, Zynthia in Aurora, diplomanti cirkuške šole Vertigo iz Torina, združeni v Compagnio LeggeRa, so se v prvem skupnem projektu soočili s svojimi sanjami. Vsakdanji predmeti jim odpirajo vrata domišljije: stoli shodijo, odeje oživijo in blazine vzletijo. Ob lovljenju ravnotežja, žongliranju, talnih in zračnih akrobacijah se vam bodo odkrili intimni kotički njihovih življenj, so o predstavi, ki bo na sporedu še v sredo, zapisali organizatorji. Nocojšnji premieri bo sledil pogovor o predstavi ter fenomenu novega cirkusa, ki ga bo vodila dramaturginja Andreja Kopač.

V četrtek si bo ob 18. uri v stari elektrarni mogoče ogledati predstavo Nekje drugje v izvedbi skupine Ilmatila, ki jo sestavljata cirkuška artistka Ilona Jäntti ter animatorka in arhitektka Tuula Jeker. Predstava raziskuje možnosti sobivanja animacije, cirkusa in plesa v kontekstu uprizoritvene umetnosti. Vzajemno vplivanje med performerko in animacijo omogoča dialog med otipljivim in virtualnim svetom.

Uro kasneje bodo na Muzejski ploščadi na Metelkovi Branko Potočan in Fourklor izvedli predstavo Prijatelj, postoj in poglej. V osnovi "walkabout" pristop uličnega gledališča nagovarja mimoidoče s povabilom na počitek, pavzo ali odmor. V njihovi akciji bo "krepko nadgrajen s svojsko kabarejsko rekvizitno manipulacijo". V Ljubljani bo festival navzoč še s petkovo predstavo Boks novozelandskega cirkusanta Fraserja Hooperja, ki bo nato vodil tridnevno delavnico Klovn - Stanje igre.

Klovnbufova karavana potuje tudi v druga mesta. V petek bo gostovala v Lendavi s predstavo Lurrak, prihodnji torek v Portorožu s predstavo Bufeta Cirkus Printi Pravi, predstavo Po klobuk v izvedbi Andreja Tomšeta ter delavnico, prihodnji četrtek pa se bo Cirkus Printi Pravi ustavil še v Kamniku.

"V informacijskem metežu prelomnih trenutkov, med čermi prave in lažne sreče, je ustvarjalnost tista burja, ki prežene vse oblake. Vabljeni med valove smeha, na obronku gozda nostalgičnih spominov, v dobrohotnih pokrajinah radovednih bitij, na modra in zelena popotovanja. Združene sile domišljije, smeha, strpnosti, sooblikujejo naš vsakdan, razpirajo jadra radovednosti. Gledalci vseh dežel - združite se z ustvarjalci z vseh vetrov," na festival vabijo organizatorji iz Zavoda Bufeto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-klovnbufa-premiera-festivalske-produkcije-kaj-kje-kdaj