KlovnBuf, 11. mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa

Avtor: Zavod Bufeto

Klovnbuf - mednarodni festival novega cirkusa in sodobne klovnade (16. - 28. junij 2018) že enajstič sproža solze ganjenosti in smeha, razvnema skrite talente, razpihuje žar naših src, prevrača ustaljena razmišljanja...


Foto: Arhiv Zavod Bufeto

Letošnji festival KlovnBuf bo ponovno prekosil samega sebe. Zdaj že kot čisto pravi najstnik pogumno raziskuje svoje meje in se še vedno smeji svetu – kako naj bi drugače, saj je vendarle klovn! Že tradicionalno, zelo gostoljuben. Povabil je namreč več kot dvajset skupin iz več kot petnajstih različnih držav, ki se ukvarjajo s  sodobno klovnado in novim cirkusom. Lahko bi trdili, da jih je priklical z vseh vetrov. Kakšno cirkuško zmešnjavo mu je uspelo pripraviti tokrat, pa lahko doživite kar sami med 16.6. in 28.6., ko bo divjal po Ljubljani, Lendavi in Portorožu.

Da Vas ne bo odpihnilo, Vam spodaj prilagamo kratek opis programa:

KlovnBuf bomo tokrat slovesno otvorili v parku Tivoli (vrh Jakopičeve promenade pri Tivolskem gradu), dne 16. 6., ob 16.00 uri. Pod krošnjami dreves nas bo gostil mednarodni Kolektiv Tretja roka s svojo ambientalno umetniško inštalacijo Cirkuški vrt, ki bo za nas pripravil čaroben prostor v katerem se bomo vse do nedelje, 17. 6., veselili in zabavali ob številnih cirkuških, akrobatskih ter klovnskih nastopih, odvijale se bodo delavnice ter padale stave o tem, kdo bo prvi v vrsti za zastonj kavo v nostalgičnem klovnskem kiosku. Med mnogimi ostalimi, se še posebej veselimo obiska skupin Balusca in Ortzi & Hudson, ki navadno domujeta v Španiji, tokrat pa bosta cirkuške norčije zganjali z nami! - Torej, v soboto in nedeljo, 16.6. in 17.6. med 16.00 in 20.00 uro, vas čakamo v Tivoliju.

V ponedeljek, 18. 6., bomo naše druženje prestavili v samo središče Ljubljane, v park Zvezda in na Kongresni trg, kjer bo še posebej pestro. Z druženjem bomo začeli ob 10.00 uri, ko se bosta na glavnem odru predstavila Lutkovno Gledališče Maribor in Zavod Bufeto s predstavo Rdeča Kapica. Med jutrom in večerom bosta park Zvezda ter Kongresni trg gostila še številne tuje in domače umetnike, v noč pa nas bodo pospremili fantastični umetniki skupine Aire Aire iz Španije, ki k nam prihajajo s svojo predstavo LURRAK. Ta bo na sporedu ob 21.00 uri na glavnem odru Kongresnega trga.

Ponedeljku bodo sledili dnevi, ko bo dogajanje festivala večinoma prestavljeno v notranjost različnih dvoran. Tako bomo v Stari mestni elektrarni gostili skupino Compagnina LeggeRa s predstavo Kdo? Kje? Kdaj?, ter Ilono Jäntti iz Finske, ki se bo domači publiki predstavila z Muualla/Nekje drugje.

V petek, 22.6., ob 18.00 uri, pa bo v Lutkovno gledališče Ljubljana zakorakal sam legendarni Fraser Hooper s svojo predstavo Boks, ki bo gledalca zagotovo prikovala na sedež in šokirala njegove trebušne mišice. V soboto, nedeljo in ponedeljek pa bo v Pionirkem domu na Komenskega vodil tudi delavnico odprto za javnost z naslovom Klovn – Stanje igre.

Z nami bodo tudi: Branko Potočan & Fourklor, Andrej Tomše, Kreativna skupina Fuskabo, Združenje Cirkokrog, Marjolein Wagter in mnogi drugi!

Skratka, zabavno bo, kot še nikoli! Prisrčno ter vljudno vabljeni na nepozabni KlovnBuf 2018!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/klovnbuf-11-mednarodni-festival-sodobne-klovnade-in-novega-cirkusa