S predstavo Kralj na Betajnovi gostuje Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Po Hlapcih in Pohujšanju v dolini šentflorjanski bo v SNG Drama Ljubljana v slavnostni sezoni na ogled še eno znamenito Cankarjevo delo, in sicer v srbski izvedbi.


Foto: Nenad Petrović/JDP

V soboto, 16. junija, ob 19.30 bo na velikem odru uprizoritev Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Milana Neškovića. Gostuje Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, v uprizoritvi pa igrajo: Nenad Jezdić, Vojin Ćetković, Milena Živanović, Anđelika Simić, Nebojša Milovanović, Nikola Rakočević, Mihailo Janketić, Jasmina Avramović, Mina Obradović, Vučić Perović, Stefan Timotej Kalezić in Đorđe Teodosić. Dobri dve uri trajajoča predstava je premiero v Beogradu doživela letos aprila, 70 let po prvi uprizoritvi Kralja na Betajnovi v tem gledališču, tokrat pa si jo bo lahko s slovenskimi nadnapisi ogledalo slovensko občinstvo.

Tudi ta Cankarjeva drama je družbeno-kritična, režiser Milan Nešković je o uprizoritvi povedal: »Verjamem, da ima vsaka družba vlado, ki si jo zasluži. Vlada ni nič drugega kot zrcalna slika družbe. In karkoli ljudje počnejo, počnejo za samopromocijo. Marketing je vse. Maksa Krnca ne vodijo njegova prepričanja. Ideja biti disident – upornik proti avtoriteti – je bila uničena. Vsi so le verbalni nasprotniki. Običajno za lastno korist. Maks Krnec se želi prepričati, da karkoli počne, počne za višje dobro, in ker je pomembno. Krivica ga prizadene, vendar je prizadet iz osebnih razlogov. Kantor je uničil njegovega očeta. Uničil je njegovo življenje, vsako možnost, da bi kdaj postal moški, da bi študiral, imel denar. Osebni razlogi se skrivajo za višjim dobrim. V modernem svetu primanjkuje empatije in vsak skrbi samo zase. Živimo v dobi hipokrizije, naklepamo maščevanje, vendar nadenemo nanj drug obraz, ker bi bilo preveč grozno priznati, da je naš in da je bilo osebno; tako se skrivamo za maskami višjega dobrega ali dejansko za masko splošne cenzure.«

Dramaturginja in avtorica  priredbe je Maja Todorović, scenografinja Vesna Popović, kostumografinja Bilјana Grgur, skladateljica in pevka Anja Đorđević, lektorica Ljilјana Mrkić Popović, oblikovalec videa SuperDot in oblikovalec svetlobe Dejan Draganov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-predstavo-kralj-na-betajnovi-gostuje-jugoslovensko-dramsko-pozoriste-iz-beograda