V Litiji spominska slovesnost ob 100-letnici rojstva lutkarja Naceta Simončiča

Avtor: STA

V Kulturnem centru Litija bo drevi spominska slovesnost ob 100-letnici rojstva lutkarja Naceta Simončiča. Že v četrtek so v rojstni Litiji odkrili Simončičev kip, ki je delo kiparja Anžeta Jurkovška. Danes se končuje tudi 7. Tačkov festival, ki ga pripravljajo v spomin na televizijski lik psa Tačka in Simončiča, ki ga je animiral.


Foto: Pixabay

Kot je za četrtkovo oddajo Slovenske kronika Televizije Slovenija povedala Andreja Štuhec, direktorica Knjižnice Litija, ki pripravlja Tačkov festival, je letošnja izdaja zelo zaznamovana s Simončičem. Festival ponuja predstave in Tačkov literarno-likovni natečaj.

S kipom želijo po njenih besedah ohraniti spomin na Simončiča "kot na človeka, ki je v srcu ostajal mlad". Kot je še povedala, je Simončič "obdržal tisto svojo otroško dušo in se je ni sramoval. Še več, živel jo je in delil z vsemi nami".

Simončič se je rodil na današnji dan leta 1918 v Litiji. Po poklicu izučen mizar se je leta 1943 vključil v NOB in leta 1944 postal član belokranjske kulturne skupine. Po vojni je igralsko pot nadaljeval v ljubljanski Drami, nato pa se je zaobljubil lutkam. V letih 1954-1963 je bil stalno angažiran v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Žogica Marogica, Kljukec, Pavliha, legendarni Gašperček v Čarobnih goslih in drugi, so vloge, ki jih je zaznamoval s svojim talentom in so ostale v spominu številnih generacij. Skupaj je izoblikoval več kot 100 vlog.

Napisal je okoli 15 lutkovnih besedil, pogosto jih je tudi sam režiral. Največ uspeha pa je doživela njegova režija Sapramiške z več kot 100 ponovitvami. Z Jožetom Pengovom je sodeloval pri prvih lutkovnih oddajah na slovenski televiziji. V letih 1963-71 je vodil televizijski lutkovni studio.

Napisal in režiral je 50 oddaj z glavnim junakom Kljukcem, oblikoval je več lutkovnih junakov v televizijskih nanizankah. V 60. letih minulega stoletja je igral v številnih radijskih igrah za otroke. Prejel je več nagrad in priznanj - tudi nagrado Prešernovega sklada (1964) in viktorja - slednjega za Radovednega Tačka, ki je na programu RTV Slovenija živel kar 13 let.

Dramaturginja in teatrologinja Mojca Kreft ga je v zapisu, objavljenem na portalu spletnega gledališča Sigledal, označila kot "enega tistih razumnikov-umetnikov, ki je pripadal otrokom in odraslim, živel v svetu sanj in svetu trde resničnosti".

"Bil je potepuh po gledaliških odrih, skrit za zastorom, paravanom, sufito, za lutko - na njegovem obrazu pa globoke zareze, ki jih je puščalo življenje, a vendarle ožarjen z milino in toplino glasu, ki ga je naredila drugačnega od drugih ljudi," je še zapisala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-litiji-spominska-slovesnost-ob-100-letnici-rojstva-lutkarja-naceta-simoncica