V SMG premiera koprodukcije Narodna sprava: Predstava za turiste

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so v koprodukciji s kolektivom Komuna//Warszava kot zadnjo premiero sezone pripravili plesno-gledališki projekt Narodna sprava: Predstava za turiste v režiji Wojteka Ziemilskega in izvirni koreografiji Marie Stoklosa. Poleg koreografinje v njem nastopata igralca SMG Damjana Černe in Primož Bezjak.


Foto: Matej Povše

Plesno-gledališka uprizoritev Narodna sprava: Predstava za turiste je zasnovana na intimni zgodbi, postavljeni v kontekst velikih političnih in sistemskih sprememb. Temelji na vsakič novi izvirni koreografiji Marie Stoklosa in poskuša doseči nemogoče: voditi gledalce skozi vse, iz česar sestoji gibanje telesa - osebo, njeno biografijo, filozofijo, zgodovino. "Neznano bo postalo znano, ples bo upovedan, tradicija neokrnjena," so zapisali v gledališču.

Predstavo spremlja zapis: "Ker je njen ples kot bombon. Tako je kakor takrat, ko greste k babici, ona pa ima bombone. In vzamete bombon in je sladek. In nočete govoriti o tem. Nočete poznati sestavin bombona ali vedeti, če povzroča raka. Ona reče: Bombone imam, bi kakšnega? Vi pa rečete: Ja! In ga pojeste. In je sladek. Vse telo se vam trese zaradi sladkorja. Živite drobcene sanje. Drobcen kos čudovitosti v realnem času. In to je vaša najbolj polna izkušnja."

Poljski režiser in vizualni umetnik Wojtek Ziemilski (1978) se je rodil v Kaliforniji in dolgo živel na Portugalskem, kjer je v Lizboni v sklopu Gulbenkianove fundacije končal študij gledališke režije. Pri svojem delu rad eksperimentira z obliko in v uprizoritvah prepleta dokumentarno gledališče, performans, koreografijo in vizualne umetnosti.

Maria Stoklosa pa je koreografka, plesalka in plesna aktivistka. V Londonu je študirala sodobni ples, na Šoli za razvoj novega plesa v Amsterdamu pa koreografijo. Ukvarja se z improvizacijo, zanima pa jo tudi preplet različnih medijev. Od vrnitve na Poljsko leta 2008 je dejavna pri spodbujanju in razvoju lokalne plesne scene.

Ponovitve Narodne sprave: Predstave za turiste, izvedene v angleščini s slovenskimi nadnapisi, bodo še v četrtek, petek in soboto, v Varšavi pa bo na sporedu med 21. in 23. junijem. Predstava je namreč plod sodelovanja s kolektivom Komuna//Warszava v sklopu njihovega cikla Pred vojno/Vojna/Po vojni. Projekt soorganizira Inštitut Adama Mickiewicza v sklopu mednarodnega kulturnega programa ob 100. obletnici vnovične samostojnosti Poljske - Polska 100 ter financira poljsko ministrstvo za kulturo in nacionalno dediščino kot del programa Niepodlegla 2017-2021.

Drugi prispevek k Narodni spravi, ki bo nosil naslov Krajine upora, pripravljata mednarodno uveljavljeni umetnici in teoretičarki Marta Popivoda in Ana Vujanović. Performativna filmska instalacija, ki se bo ukvarjala s protifašistično zgodovino v Sloveniji in Jugoslaviji, bo premiero doživela novembra letos, piše v sporočilu za javnost SMG.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-premiera-koprodukcije-narodna-sprava-predstava-za-turiste