Na Sterijinem pozorju v Novem Sadu pet nagrad za Lorencijevo Nebeško kraljestvo

Avtor: STA

Na 63. Sterijinem pozorju, ki je od 26. maja do 3. junija potekal v Novem Sadu, je predstava Nebeško kraljestvo, ki je v režiji Jerneja Lorencija nastala v produkciji Narodnega gledališča v Beogradu in Bitefa, prejela pet nagrad. Zunaj tekmovalnega programa je na festivalu gostovala ljubljanska Drama s predstavo Zid, jezero Dušana Jovanovića.


Foto: Jelena Janković

Kot poroča portal blic.rs, je festivalska žirija Lorencijevi predstavi podelila Sterijino nagrado za igro, ki jo je dobil Bojan Žirović, Karmina Šilec jo je dobila za scensko glasbo, Gregor Luštek za scenski gib in Matic Starina za dramaturgijo. Ista predstava je osvojila še nagrado kritike, poimenovano po Dejanu Penčiću Poljanskemu. Poleg tega je Lorencijevo uprizoritev nagradil še časnik Dnevnik.

Predstava Nebeško kraljestvo v Lorencijevi režiji je premiero doživela septembra lani na 51. beograjskem festivalu Bitef, kjer so jo odigrali na dveh odrih. Za izhodišče si je režiser vzel srbsko epsko književnost srednjega veka, v kateri so ga pritegnili različni motivi. Predstava je, kot je značilno za njegov način režiranja, rasla sama iz sebe skozi komunikacijo z igralci.

Pri tem ga je ponovno zanimala mitologija, pri čemer je, kot je povedal pred premiero, z igralci skušal vstopiti v vmesni prostor, ki ga obdajajo mitomanija, mit in zgodovina. "Poskušal sem se z igralci pogovarjati o tem, kje je zgodovina v vsej tej mitomaniji. Ne glede na to, ali je osebna ali družbena," je povedal septembra lani.

V tekmovalnem programu devetih predstav je na Sterijinem pozorju največ, sedem nagrad dobila srbsko-črnogorsko-madžarska uprizoritev Jami distrikt Milene Bogavac v režiji Kokana Mladenovića, nastala v produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturo Tivat, Festivala MASZK Segedin in Think Tank studia Novi Sad. Občinstvo pa je kot najboljšo izbralo predstavo Črna mati zemlja Zagrebškega gledališča mladih, nastalo po romanu Kristiana Novaka v režiji Dore Ruždjak Podolski.

V selekciji Krogi, ki ni tekmovalnega značaja, a po poročanju omenjenega portala že več let pritegne veliko pozornosti, so bila uprizorjena dramska dela iz bližnje okolice. Med njimi je bila tudi obnovljena uprizoritev Jovanovićevega teksta Zid, jezero, ki ga je v SNG Drama Ljubljana režiral srbski režiser mlajše generacije Miloš Lolić. Prav ta predstava je bila v letu krstne uprizoritve - leta 1989, ko jo je režiral avtor sam - zadnja zmagovalka Sterijinega pozorja pred razpadom Jugoslavije, so sporočili iz ljubljanske Drame.

"Ta predstava Drame SNG Ljubljana, ki jo je režiral Miloš Lolić, zaznamuje nov uspeh našega režiserja, ki bi ga moralo videti tudi novosadsko občinstvo," je pred gostovanjem predstave na Sterijinem pozorju zapisal selektor festivala Boško Milin. V Novem Sadu so jo izvedli v soboto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-sterijinem-pozorju-v-novem-sadu-pet-nagrad-za-lorencijevo-nebesko-kraljestvo