SNG Opera in balet Ljubljana z baletom Doktor Živago na gostovanje v Brno

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo z dramskim baletom Doktor Živago v koreografiji Jiržija Bubenička v okviru plesnega festivala RE:PUBLIKA 1918-2018 6. junija gostovalo na razstavišču v Brnu. V glavnih vlogah bosta plesala solista Tjaša Kmetec in Lukas Zuschlag, glasbo bo v živo izvajal orkester brnske filharmonije pod taktirko Žive Ploj Peršuh.


Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Doktor Živago je ena od najlepših in najpretresljivejših ljubezenskih zgodb v svetu umetnosti. Osebna in filozofska pripoved poleg ljubezni med Laro in Jurijem govori tudi o vidikih sistema in vplivih revolucije na razvrednotenje posameznika, kar v času nastanka romana ni ugajalo oblastem Sovjetske zveze.

Doktor Živago je bil doma dolga leta nezaželen, na Zahodu pa je roman postal uspešnica, prevedena v številne jezike. V znameniti britansko-ameriški filmski različici v režiji Davida Leana iz leta 1965 je izpostavljena intimna ljubezenska zgodba med doktorjem Živagom in Laro. Na Broadwayu je doživela krst ameriška izvedba istoimenskega muzikala, ki je pred tem polnil dvorane v Avstraliji in na Švedskem.

Baletne poustvaritve pa do ljubljanske, ki prvič obuja znamenito sago kot dramski balet, ki svojo snov črpa predvsem iz ljubezenske zgodbe in vprašanja osebne svobode, še ni bilo.

Balet sta na povabilo umetniške vodje Sanje Nešković Peršin na ljubljanski oder postavila priznana češka baletna umetnika, brata Jirži in Oto Bubeniček. Premierno je bil izveden aprila 2016.

V njem je slišati glasbo Dmitrija Šostakoviča, Sergeja Rahmaninova, Alfreda Šnitkeja, Peterisa Vasksa in Nikolaja Mjaskovskega.

Kot so sporočili iz ljubljanske operno-baletne hiše, je ljubljanski baletni ansambel v goste povabil Narodni gledališki balet Brno, ki vodi aktivnosti na mednarodnem plesnem festivalu. Program festivala bo sicer do 17. junija ponujal odlične naslove v koreografijah velikih evropskih in svetovnih ustvarjalcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-opera-in-balet-ljubljana-z-baletom-doktor-zivago-na-gostovanje-v-brno