V CD gostovanje Compagnie Käfig s predstavo Piksel

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 19.30 na sporedu gostujoča predstava Piksel v izvedbi Compagnie Käfig, ki jo je leta 1996 ustanovil koreograf Mourad Merzouki. "Piksel je paša za vsa čutila, hkrati pa izredno pomenljiva pripoved o tem, kam ob visokem tehnološkem ritmu pravzaprav korakamo. Oziroma plešemo," so zapisali v CD.


Foto: Agathe Poupeney / PhotoScene.fr

Projekt Piksel je mejna točka združitve sodobne tehnologije in igralčevega telesa, v kateri oba ohranjata svojo primarnost, hkrati pa delujeta kot eno. Kot organizem, sestavljen iz dveh različnih danosti, združen v novo, tretjo. Tehnologija ni le odrski učinek, temveč gradivo, da plesalce prestavi v novo razsežnost, ki prevzame tako z "digitalizirano" natančnostjo kot lirizmom, ki ga znotraj nje ustvarjajo telesa.

Režiser in koreograf predstave Mourad Merzouki je bil v 90. letih ena ključnih osebnosti francoskega in mednarodnega plesnega hip-hoperskega dogajanja, danes deluje na križišču različnih ustvarjalnih področij. Praviloma njegova dela bogatijo elementi sodobnega cirkusa, borilnih veščin, plesa, upodabljajočih umetnosti, predvsem pa sodobne tehnološke rešitve. Večdisciplinarni pristop mu omogoča raziskovanje obzorij tako plesne kot drugih ustvarjalnosti.

Compagnie Käfig je ustanovil leta 1996 z željo po razširitvi svojega umetniškega polja delovanja. Beseda Käfig v nemškem jeziku pomeni kletka, kar nakazuje, da Merzouki ne pristaja na žanrske omejitve in išče stične točke različnih zvrsti. Leta 2009 je postal vodja Narodnega koreografskega centra iz Creteila in Val-de-Marna, v katerem poleg plesne produkcije skrbi za izobraževanje mlajših plesnih generacij ter zagotavlja tehnično in izobrazbeno pomoč neodvisnim ustvarjalcem.

"Predstava je absolutno osupljiva. Česa takega na odru še ni bilo. Plesalci nastopajo v digitalnem 3D-prizorišču, ki sledi njihovim gibom, in izvajajo drzne akrobacije na premičnem podu ali pred velikim zaslonom. Dogajanje soustvarjajo tako hip-hop plesalci kot cirkuški artisti. Solistične točke so preprosto hipnotične," je zapisal novinar Stephane Capron za France Inter.

Za digitalno produkcijo sta poskrbela Adrien Mondot in Claire Bardainne iz Compagnie Adrien M/Claire B, ki z Merzoukijem podpisujeta tudi zasnovo predstave, avtorska glasba je delo francoskega skladatelja Armanda Amarja, scenografijo je zasnoval Benjamin Lebreton, kostumografijo pa Pascale Robin s pomočjo Marie Grammatico.

Predstava Piksel je bila premierno izvedena 15. novembra 2014 v sklopu Festivala Kalypso.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-gostovanje-compagnie-kafig-s-predstavo-piksel