Igralec Miha Baloh praznuje 90 let

Avtor: STA

Gledališki in filmski igralec Miha Baloh danes praznuje 90 let. Kot so ob nagradi bert za življenjsko delo na področju filmske igre zapisali na Društvu slovenskih režiserjev, je Baloh nepozabno zaznamoval slovensko filmografijo ter "dal stas in obraz slovenskemu novemu valu". V torek se mu bodo v Slovenski kinoteki poklonili s filmom Ples v dežju.


Miha Baloh ob podelitvi nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre 2014 / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Društvo slovenskih režiserjev je Balohu nagrado bert podelilo leta 2014. Marcel Štefančič jr. pa se mu je leta 2008 poklonil z besedami: "Mansardno okno ... pogled na ulico ... in na oknu - tej večni alegoriji filmskega kadra - Miha Baloh. Tako se odpre Veselica, v kateri je Baloh končno dobil priložnost, da pokaže, zakaj je tako samoumeven. To je bil prvi film, v katerem je imel glavno vlogo. Prvi film, ki ga je pilotiral. Film, ki ga je v nekem smislu formiral. Drugi igralci lahko rečejo, da so se jim odprla vrata v film - Balohu se je odprlo okno v film." V socialno-kritični drami Veselica v režiji Jožeta Babiča je Baloh nastopil v vlogi kurirja.

V Slovenski kinoteki pa se bodo na Večeru Društva slovenskih režiserjev Balohu poklonili s projekcijo kultnega filma Ples v dežju v režiji Boštjana Hladnika. V njem je s sodobno filmsko igro ob igralki Duši Počkaj ustvaril lik Petra. "Ta nepozabni duet v črno-beli filmski tehniki s številnimi atmosferskimi transformacijami se je z režiserjem in scenaristom Dominikom Smoletom, ki je scenarij napisal po svoji literarni predlogi Črni dnevi in beli dan, uvrstil med antologijske interprete ter antologijsko slovensko in v času nastanka filma še jugoslovansko filmsko umetnost," piše v novem Slovenskem biografskem leksikonu.

Baloh se je rodil leta 1928 na Jesenicah. Diplomiral je na takratni Akademiji za igralsko umetnost. Nastopati je začel na Jesenicah, igral je v Mariboru in bil v sezonah 1953/54 do 1958/59 med najbolj zaposlenimi člani gledališča Trst. Leta 1977 je postal član SNG Drama Ljubljana, kjer je ostal do upokojitve leta 1987. Obenem je igral v celovečernih filmih jugoslovanske in mednarodne produkcije.

Zaigral je v številnih kultnih filmih, med njimi sta še Maškarada režiserja Boštjana Hladnika ter Draga moja Iza v režiji Vojka Duletiča. Uveljavil se je tudi v tujini, predvsem v vlogah negativcev. Nastopil je v avstrijski seriji Leni in nemških filmih o Vinetouju.

Bil je tudi sodelavec mariborskega in tržaškega radia ter radijskega programa Val 202. Kot dramski igralec je deloval še v Eksperimentalnem gledališču/Gledališkem ateljeju, na Odru 57, eksperimentalnih skupinah v Ljubljani in Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Kot še piše v Slovenskem biografskem leksikonu, je pripadal mladi generaciji ustvarjalcev, ki je v slovenski institucionalni kulturi 50. let minulega stoletja ustvarila idejni preporod. Mladi izobraženi igralci so izven konvencionalnih norm igranja s skupino intelektualcev - dramatikov, režiserjev, skladateljev in koreografov - ustvarjali novo obdobje slovenskega gledališča, absurdnost in dvom, gledališče v krogu.

Med slovenskimi filmskimi in dramskimi/gledališkimi igralci je Baloh s subtilno, sodobno gledališko in filmsko igro, predvsem pa z estetiko in s pretanjenim občutkom za filmske junake in antijunake močno zaznamoval slovenski film. Njegov opus obsega 36 filmov, 19 televizijskih dram in 17 televizijskih serij s 50 glavnimi vlogami.

Med pomembnejšimi priznanji, ki jih je prejel, sta še zlata arena za vlogo kurirja Aleša v Veselici na filmskem festivalu v Pulju in televizijska nagrada zlata vrtnica za najboljšega jugoslovanskega televizijskega in filmskega igralca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralec-miha-baloh-praznuje-90-let