Triptih Agate Schwarzkobler 3/3

Avtor: Fundacija Rudi Šeligo, Nela Malečkar

Mladinska knjiga je ob petdeseti obletnici izida romana Triptih Agate Schwarzkobler pisatelja, dramatika in esejista Rudija Šelige izdala njegov ponatis, s katerim se poklanja avtorju enega temeljnih del slovenske modernistične proze. Vabljeni na predstavitev knjige v četrtek, 10. maja, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij.


Rudi Šeligo, Sabonje, 1. september 2003 / Foto: Andraž Gombač

"Takšna trda in obložena tla je mogoče čutiti pod stopalom in celo videti, saj noč ni vsa zgnetena ob tla in ni gosta, ampak je visoka in visoko na nji je polna luna, ki redči nočni zrak celo tik nad zemljo in malo tudi v skrivnih kotičkih, svetloba pa, ki prši z nje, domala vrača rečem njihove obrise, kot jih imajo čez dan, in jim daje tudi malo barve." (Rudi Šeligo, Triptih Agate Schwarzkobler, 1968)

V letu 1968, ko je roman izšel, je Šeligo s svojim novim, eksperimentalnim načinom pisanja, imenovanim reizem, sprožil številne polemike, premisleke in študije. Andraž Gombač, avtor spremne besede k ponatisu Triptiha Agate Schwarzkobler, izpostavlja, da je pisatelj z njim odpiral resna, temeljna, bivanjska in druga filozofska vprašanja. To so vprašanja, ki z enako intenzivnostjo preizprašujejo tudi današnjo družbo. Kako je zdaj s človekom, ujetim v hladno, zbirokratizirano, tudi posesivno, agresivno družbo, v nespremenljiv, večno enak ritem, med delovne naloge, ki so ena sama rutina? Je človek samo še predmet med predmeti ali je kaj več?

Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige in pogovor z ustanoviteljem Fundacije Rudi Šeligo, avtorjevim sinom Alešem Šeligom, piscem spremne besede k ponatisu romana Andražem Gombačem ter pesnikom in Šeligovim prijateljem Nikom Grafenauerjem. Na prireditvi, ki bo v četrtek, 10. maja, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, bo sodelovala tudi igralka Nataša Barbara Gračner, ki je v istoimenskem filmu upodobila glavno junakinjo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/triptih-agate-schwarzkobler-3-3