Lepi dnevi v Aranjuezu navdušili na Festivalu malih scen na Reki

Avtor: SSG Trst

Uprizoritev SSG Trst Lepi dnevi v Aranjuezu Petra Handkeja je doživela izjemno dober sprejem na 25. izvedbi Mednarodnega festivala malih scen na Reki.


Foto: Luca Quaia

Številna publika, ki si je ogledala predstavo z nadnapisi v sugestivnem okviru zgodovinske dvorane Filodrammatica na glavnem Korzu, je ocenila predstavo s 4.40 točkami (ocenjuje se od 1 do 5).

Ivo Ban in Nataša Barbara Gračner sta očarala občinstvo, ki jima je namenilo dolg aplavz, a tudi glasne pohvale na srečanju po predstavi. Kultivirani gledalci so z zelo argumentiranimi razmišljanji izrazili svoje občutke ob ogledu predstave, ki je prevzela zaradi “subverzivnega” iskanja tišine in miru, v popolnem protislovju s sedanjimi gledališkimi trendi kot tudi s samim življenjskim tempom, a tudi zaradi karizme dveh odličnih protagonistov. Srečanja se je udeležil tudi režiser predstave Igor Pison.

Tako moderatorja kot gledalci so označili besedilo Petra Handkeja v kombinaciji z režijskim pristopom in igralsko izvedbo kot “trenutek večnosti”, ki v “monologu za dva lika” izpostavlja univerzalnost moškega in ženskega elementa s tankočutno govorico, ki se na poseben način usklajuje s kompleksnostjo ženskega principa. Veliko gledalcev je pohvalilo tudi lepoto slovenskega prevoda in se je pozanimalo za dosedanji odziv občinstva na predstavo, saj gre za tip govorice, ki je v protislovju s splošnim povpraševanjem. Tišina, nežnost pogovora o čustvih, povratek k besedi pa so teme, ki jih je občinstvo povsod sprejelo zelo dobro, saj je po mnenju režiserja odlično razumelo predstavo kot “odo človeški ranljivosti”. Občinstvo festivala se je zaustavilo tudi pri temi statičnosti uprizoritve, ki jo samo besedilo narekuje in zahteva: Nataša Barbara Gračner je podprla odobravanje s poudarjanjem lepote in dragocenosti besedila, zaradi katere statičnost igralcu ničesar ne odvzame. Nematerialna dimenzija predstave je delovala “terapevtsko”, kot je povedal eden izmed gledalcev, saj je potrdila možnost “prefinjenega metafizičnega gledališča” sredi hrupnega in velikokrat površnega vsakdana.

Festivalski tekmovalni program obsega osem komornih predstav iz Srbije, Italije, Avstrije, Rusije in Hrvaške.

Predstave si ogledata dve žiriji: festivalska žirija in žirija medijskega pokrovitelja oz. Novega lista, ki bosta 11. maja podelili vse glavne nagrade.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lepi-dnevi-v-aranjuezu-navdusili-na-festivalu-malih-scen-na-reki