Celjski gledališčniki bodo premierno uprizorili dramo Onjegin

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bodo v petek krstno uprizorili dramo Onjegin, ki je nastala izpod peresa Nebojše Pop-Tasića po motivih romana v verzih Jevgenij Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina in v režiji Yulie Roschina. Kot je povedala režiserka, drama od igralcev terja delo znotraj sebe, rahločutnost in senzibilnost.


Foto: Jaka Babnik

Roschina je na včerajšnji novinarski konferenci dejala, da like v drami Onjegin igralci ne igrajo, ampak jih živijo na odru. Skozi dramo so po njenih besedah igralci iskali svojo lastno iskrenost in avtentičnost.

Dejala je tudi, da so se v igri ukvarjali z dvema skrajnostma. Na eni strani je tako Onjegin, čigar pogled na svet je prizemljen, na drugi strani pa je ta isti lik iracionalen, prežet z emocionalnostjo in naivnostjo.

Režiserka je še dodala, da se dinamika, ki ji bodo gledalci priča sredi predstave, dogaja znotraj vsakega posameznega igralca.

Jevgenij Onjegin je peterburški plemič, ki ima vse, vendar je zdolgočasen in naveličan življenja. Na podeželskem posestvu spozna sestri Olgo in Tatjano. Njegov prijatelj Lenski je zaljubljen v Olgo, sam pa začne dvoriti Tatjani. Tatjana se vanj zaljubi in mu v pismih izpove svoja čustva.

A nestanovitni Onjegin jo zavrne in začne izkazovati svojo pozornost njeni sestri Olgi. S tem prizadene in užali prijatelja Lenskega. Pomerita se v dvoboju, v katerem je Lenski ubit. Kasneje se Onjegin zave svoje ljubezni do Tatjane, a je že prepozno. Tatjana se je medtem že poročila in nikakor ne bo prelomila poročne zaobljube. Možu bo zvesta, čeprav Onjegina nikoli ne pozabi, piše v gledališkem listu.

Predstavo so soustvarili dramaturginja Alja Predan, scenografinja in kostumografinja Vasilija Fišer, avtor glasbe Branko Rožman, avtor video projekcije in oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, svetovalca za odrski gib Natalia in Ravil Sultanov, svetovalec za ples Matjaž Farič in lektor Jože Volk. Igrajo Vojko Belšak, Tanja Potočnik, Aljoša Koltak in Minca Lorenci.

Aleksander Sergejevič Puškin je bil utemeljitelj moderne ruske literature v obdobju romantike, cenili so ga kot največjega ruskega pesnika, izjemno pomemben pa je bil tudi kot pisatelj in dramatik. Avtor odrske priredbe njegovega romana, Nebojša Pop-Tasić, je v slovenskem prostoru znan kot vsestranski gledališki avtor, režiser, dramaturg, avtor glasbe, zelo uspešen pa je tudi kot filmski scenarist. Z režiserko Yulio Roschina je že sodeloval; leta 2015 je za režijo njegove dramatizacije Gospe Bovary prejela Borštnikovo nagrado za režijo.

Znameniti roman v verzih Jevgenij Onjegin je klasično delo ruske književnosti. Pesnitev ima za osnovo epsko podlago, ki se ji pridružujejo lirske sestavine, pa tudi ironija in satira. Objavljen je bil po delih med letoma 1825 in 1832, v celoti pa je izšel leta 1833. Nastajal je kar sedem let, štiri mesece in 17 dni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/celjski-gledaliscniki-bodo-premierno-uprizorili-dramo-onjegin