Predstava Vihar v glavi v LGL o delovanju možganov in čustvenem svetu mladih

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo drevi premiera prestave Vihar v glavi v režiji Primoža Ekarta. Predstava, ki je namenjena mladim od 12. leta starosti, poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem v odnosu do staršev, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, strahov in upanj za prihodnost.


Foto: Matej Povše

Kot navajajo v LGL, je Ekart predstavo zasnoval na podlagi dramskega besedila Brainstorm avtorjev Neda Glasierja in Emily Lim, ki je nastalo v londonski produkcijski hiš Company Three v sodelovanju s 13 najstniki-igralci. Ideja zanj je izhajala iz najnovejših znanstvenih odkritij na področju nevroznanosti oz. ugotovitev o tem, kako se delovanje možganov v najstniški dobi razlikuje od njihovega delovanja pri odrasli osebi. Kar 86.000 milijard nevronov v namreč tem obdobju sproža najrazličnejše dnevne spremembe, hkrati pa omogoča mladostniško eksplozijo kreativnosti, drznosti, vznemirjenja in poguma.

Ustvarjalna ekipa predstave je v začetku letošnje sezone prek avdicije, na katero se je prijavilo več kot 100 mladih, izbrala skupino 17 mladostnikov med 14. in 19. letom. Besedilo slovenske uprizoritve je nastajalo sproti, tekom šestmesečnega procesa, v njem pa se originalna predloga prepleta z osebnimi izkušnjami in zgodbami sodelujočih najstnikov.

Z režiserjem, dramaturginjo Ano Duša in koreografom Sebastjanom Staričem so mladi igralci v ustvarjalnem procesu urili svoje telo in glas, se učili različnih gledaliških tehnik in improvizacij ter skozi različne faze ustvarjanja spoznavali celovit gledališki proces.

"Ustvarjalnost in pogum sta stvari, ki sta bistveni tudi v gledališču. Moja želja je, da bi skupaj z najstniki, ki bi se zbrali v gledališko skupino, ustvarili predstavo o njih samih, o njihovem življenju, izkušnjah, strahovih in željah, upanjih, jezi in uporu, nerazumevanju odraslih, radosti in veselju, skratka o viharju, ki divja v njihovih možganih in srcih," so Ekartove besede povzeli v gledališču.

Prevod in priredbo tako podpisujejo Ekart, Ana Duša in skupina Vihar v glavi, scenografijo Damir Leventić, kostumografijo Maja Mirković, avtorsko glasbo je prispevala zasedba Koala Voice, oblikovanje svetlobe ima na skrbi Igor Remeta.

Ob razstavi v LGL 25. aprila na Velikem odru pripravljajo pogovor O najstnikih in njihovih možganih, na katerem bosta sodelovala nevrolog Damjan Osredkar, predstojnik kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Ekart. Vodila ga bo Ana Duša, na njem pa bo beseda tekla o tem, zakaj se najstniki obnašajo tako, kot se.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-vihar-v-glavi-v-lgl-o-delovanju-mozganov-in-custvenem-svetu-mladih