V ljubljanski Drami ilustrirane podobe Linhartovega Matička

Avtor: STA

Pred četrtkovo premiero komedije Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi v foyerju malega odra ljubljanske Drame danes ob 18. uri odpirajo razstavo del študentov smeri ilustracija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Postavitev z naslovom Linhartov Matiček vključuje interpretacije znane drame s strani desetih študentov.


SNG Drama Ljubljana / Foto: Bor Slana, STA

V ljubljanski Drami bodo v četrtek z uprizoritvijo Linhartove drame v režiji Janusza Kice sklenili jubilejno sezono ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani. Ravnatelj Drame Igor Samobor je na predstavitvi uprizoritve povedal, da Linhart predstavlja okvir aktualne sezone, saj so jo začeli prav z Linhartovim tekstom, z Županovo Micko na odru Male drame. Spomnil je, da so v sezoni 2017/2018 "šli skozi slovenska besedila in ustvarjalnost in se poklonili velikim slovenskim umom iz preteklosti ter ugotovili, da so vsi tudi danes še kako aktualni".

Ob zaključku sezone so v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje pripravili tudi razstavo. Dodiplomski študenti 2. letnika ilustracije so v zimskem semestru kot del učnega procesa ustvarili serijo ilustracij po motivih Linharta.

"Besedilo je po svoji humorni in svobodomiselni naravnanosti blizu mladim, s številnimi komičnimi situacijami, raznovrstnimi prizorišči in prepričljivimi dramskimi osebami pa je tudi odlično izhodišče za snovanje ilustracij. Študenti so poglobljeno analizirali besedilo in razbrali njegov idejni naboj, potem pa angažirano oblikovali vsak svojo likovno interpretacijo komedije in ugotavljali, da več kot dve stoletji staro besedilo odpira vprašanja, ki so aktualna tudi danes, ter da tiči v jedru marsikatere šale kritična ost," so sporočili z akademije.

Na ogled bodo dela devetih študentk - Tjaše Arh, Trine Čuček Meršol, Dunje Derenda, Maje Gorjup, Mariše Jagodič, Žive Oblak, Anamarije Pocrnjič, Žive Slabanja ter Tjaše Tomc - in študenta akademije Žige Roša. Ustvarjali so pod mentorstvom docentke Suzane Bricelj, priznane slikarke in ilustratorke.

Razstava bo v Mali drami na ogled pred vsako predstavo in po njej od 24. aprila do 11. maja ter od 1. do 29. junija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-ilustrirane-podobe-linhartovega-maticka