Ljubiteljska gledališča ustanovila mrežo za več povezovanja in prepoznavnosti

Avtor: STA

Predstavniki desetih ljubiteljskih gledališč in JSKD so včeraj v Slovenj Gradcu podpisali sporazum o ustanovitvi Slovenske mreže ljubiteljskih gledališč. Namen povezave je kroženje in večja prepoznavnost, pa tudi širjenje kvalitetne ljubiteljske gledališke kulture izven Slovenije, je ob tem povedal direktor Šentjakobskega gledališča Boris Kobal.


Foto: Freeimages

Včeraj podpisani sporazum predstavljal pisno zavezo sodelovanja med gledališči na področju izmenjav, povezovanja, zasnovi koprodukcij, izobraževanj in podobno. Mreža je odprta tudi za druge skupine ljubiteljskih gledališč, ki jih je po oceni stroke v Sloveniji okoli 350.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu še poudaril direktor Šentjakobskega gledališča Ljubljana, nastaja mreža, ki ne bo samo umetniško-gledališkega in socialnega tipa, ampak bo prinašala tudi finančne koristi vsem. Ni pa to mreža pridobitniške narave.

Hkrati bodo povezana gledališča skupaj močnejša in glasnejša, kadar bo potrebno potrkati na kakšna vrata, je še dejal Kobal. Spomnil je, da je Šentjakobsko gledališče z aktivnostmi, kot jih bo spodbujala mreža, že začelo, potem ko se je povezalo z jeseniškimi in škofjeloškimi gledališčniki. Ustanovitev mreže podpira tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), direktor sklada Marko Repnik je ob tem včeraj pozdravil tudi načrte o povezovanju s slovenskimi skupinami in društvi po svetu.

Poleg Šentjakobskega gledališča Ljubljana in JSKD so podpisniki sporazuma še gledališko združenje Koroški deželni teater, Loški oder Škofja Loka, Gledališče Toneta Čufarja z Jesenic, društvo Mali petelin s Senovega, Kulturno umetniško društvo Štefan Kovač Murska Sobota, Kulturno društvo domovina Osp iz Črnega Kala, Prosvetno društvo Štandrež iz Gorice v Italiji, Kulturno društvo Janez Jalen iz Notranjih Goric in celjsko Kulturno umetniško društvo Zarja.

Že kmalu se bodo ljubiteljska gledališča zbrala na prvi gledališki tržnici, ki bo na pobudo Koroškega deželnega teatra potekala v soboto, 21. aprila, v kulturnem domu v Podgorju pri Slovenj Gradcu.

"Vseskozi iščemo povezave z ljubiteljskimi gledališči, enako smo začutili tudi pri drugih, zato smo se odločili za organizacijo večjega dogodka," je danes na novinarski konferenci povedal predsednik gledališkega združenja Koroški deželni teater Sergej Dolenc.

Tako je tudi namen projekta gledališka tržnica povezati ustvarjalce iz ljubiteljskih gledališč, ki bodo na dogodku predstavili aktivnosti na področju gledališke dejavnosti in aktualne gledališke predstave.

Na celodnevni gledališki tržnici bo glede na prijave sodelovalo 30 organizacij, od katerih je 28 takšnih, ki imajo tudi lastno produkcijo, dve sta samo organizatorja abonmajev. Predstavili bodo več kot 40 aktualnih gledaliških predstav, na katerih sodeluje skupaj okoli 90 gledališčnikov. Tržnicoje včeraj zaključila najnovejša predstava Koroškega deželnega teatra z naslovom Norci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubiteljska-gledalisca-ustanovila-mrezo-za-vec-povezovanja-in-prepoznavnosti