Rosana Hribar z Orlandino odprla Dance Fest v Skopju

Avtor: STA

Dance Fest 2018 v Skopju je v sredo odprl solo plesalke Rosane Hribar Orlandina, ki je nastal v koreografiji priznane makedonske plesne ustvarjalke Risime Risimkin. Na otvoritveni slovesnosti so nagrado menada za življenjsko delo na področju plesa izročili francoskemu plesalcu in koreografu Didieru Deschampsu. Festival se bo sklenil 23. aprila.


Foto: Drago Videmšek

Koreografinjo in plesalko Rosano Hribar ter makedonsko koreografinjo in plesalko Risimo Risimkin, ki je tudi umetniška vodja Dance Festa, je združila želja po skupnem ustvarjanju. Za plesni solo sta navdih črpali iz romana Virginije Woolf Orlando, ki je že ob izidu izzval veliko zanimanja, saj se v protagonistu skozi stoletja prepletata oba spola. O njem veliko pove citat Sharon E. Knopp, ki spremlja predstavo: "Orlando ni ženska, ki se obnaša kot moški. Orlando je moški. In je ženska. (...) In v tem ni nič nenaravnega."

Rosana Hribar je pred marčevsko ljubljansko premiero pojasnila, da gre v predstavi "za konstantna prehajanja med moškim in ženskim polom v smislu, da v nobenem od njiju nisi celota, da ves čas iščeš tisto drugo polovico, ob tem pa nobenega spola jasno ne opredeliš". Pomembno vlogo v solu ima kostum Alana Hranitelja, ki ga lahko razumemo kot plesalkinega odrskega partnerja. Avtorsko glasbo za predstavo podpisuje priznani makedonski jazzovski glasbenik Toni Kitanovski, scenografijo Hranitelj, za oblikovanje luči pa je poskrbel Aljaž Zaletel.

Dance Fest v letošnji izdaji združuje plesne ustvarjalce iz Francije, Švice, Avstrije, Latvije, Litve, Češke, Poljske, Madžarske, Slovaške, Makedonije in Slovenije. Risima Risimkin ga je leta 2005 ustanovila z namenom predstavitve sodobnih predstav nacionalnih baletov in drugih priznanih plesnih skupin iz regije, Evrope in širše.

Letošnji festival se bo sklenil 23. aprila s predstavo Silence, on tourne! v izvedbi francoske plesne skupine Pokemon, navaja makedonska tiskovna agencija MIA.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rosana-hribar-z-orlandino-odprla-dance-fest-v-skopju