V SNG Opera in balet Ljubljana novo umetniško vodstvo

Avtor: STA

Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar je razkril imeni novih umetniških vodij opernega in baletnega programa.


 

Prvega bo vodil trenutni programski direktor pariške opere Comique Christopher Capacci, za balet pa bo skrbel bivši prvak baleta Bolšoj teatra Irek Mukhamedov.

Spremembe pri umetniškem vodstvu na obeh umetniških področjih je Bervar naznanil že ob nastopu svojega mandata novembra lani. Poudaril je, da je potrebno za dobre ljudi in stvari vedno najti denar, vendar je dodal, da so se pri obeh kandidatih dogovorili za zmeren in korekten znesek, ki ga je odobrilo tudi ministrstvo za kulturo. Njegova izbranca je potrdil strokovni svet operno-baletne hiše, svet SNG Opera in balet pa naj bi to storil na naslednji seji.

Postopek imenovanja bo končan po izvedbi vseh postopkov, ki jih predvideva sklep o ustanovitvi SNG Opera in balet Ljubljana. Razen tega, da sta njuna mandata vezana tudi na njegov mandat, ravnatelj Bervar ni želel razkriti ostalih podrobnosti. Kot je dejal za Dnevnik, bosta vodji po podpisu pogodb svoje vidike umetniškega vodstva predstavila na novinarski konferenci.

Oba izbranca sta visoko usposobljena, izkušena in mednarodno uveljavljena umetnika. Capacci je bil med drugim umetniški vodja Erato Disques, klasičnega oddelka Warner Classics in umetniški vodja MIDEM v Cannesu, kjer se je seznanil tudi s slovenskimi ustvarjalci in poustvarjalci klasične glasbe ter njihovim delom.

Baletni umetniški vodja Mukhamedov se je poleg Bolšoj teatra kot prvak uveljavil tudi v londonskem Kraljevem baletu Covent Garden. Kasneje je poučeval v uglednih baletnih hišah, sedaj pa deluje kot umetniški vodja v nacionalni operni in baletni hiši v Atenah.

Kot je dejal Bervar, bosta izbranca zaradi dosedanjega dela, bogatih izkušenj, širokega kroga mednarodnih stikov in dobrega vpogleda v aktualno dogajanje sposobna začutiti posebnost njihove hiše. Tako bosta dvignila ansambel nacionalne operno-baletne hiše na raven, ki ji pritiče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-opera-in-balet-ljubljana-novo-umetni%C5%A1ko-vodstvo