3. delavnica dramskega pisanja Vzkrik

Avtor: Društvo KUD Krik

Društvo KUD Krik v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature pripravlja 3. delavnico dramskega pisanja Vzkrik, ki bo potekala v Ljubljani med aprilom in novembrom 2018.


Društvo KUD Krik

Cilj delavnic je ustvariti celovečerne drame, ki bodo svoje bralne uprizoritve doživele marca 2019 na 3. festivalu dramske pisave Vzkrik. Delavnica bo potekala v treh modulih.

S prijavo pošljite razdelan sinopsis (2 strani) ali dramski prizor (5 strani). Udeležence bo na podlagi prispelih besedil izbrala mentorica Simona Semenič.

Obvezna je prisotnost na vseh delavnicah, prijavljajo naj se samo zainteresirani, ki bodo hodili na vse predpisane termine. Delavnica je namenjena piscem, ki so se že srečali s pisanjem dramskih besedil in poznajo osnovne prvine dramskega pisanja. Pričakujte domače naloge.

Prijave pošljite do vključno 1. aprila 2018 na elektronski naslov delavnica.vzkrik@gmail.com

 

1.   Modul: Eric Dean Scott (14.4. in 21.4.)

Skupinska delavnica za dramatike bo skozi igro in skupinske aktivnosti postavljala piscem nove izzive. Poskušali bomo razpreti nastajajoča dramska dela – raziskati globlje identitete in pomene, ki jih nosijo, odkleniti skrite energije, ki že bivajo v delih samih. Kaj dramsko delo pravzaprav počne? Zakaj? Zakaj mora biti gledališče živo? Kaj ga dela tako neposrednega, nevarnega, zabavnega, odvratnega, vznemirljivega? Zakopali se bomo v gledališče in našli njegovo katastrofo. Na delavnici bomo fizično aktivni, zato bodite za gibanje primerno oblečeni.

Drugo fazo bo prevzel eden najbolj priznanih srbskih dramatikov Milan Marković Matthis, ki se bo svoji delavnici posvetil razvijanju posameznih idej.

2.   Modul: Milan Marković Matthis (20.5. in 26.5.)

Srečali se bomo dvakrat po dobre štiri ure. V tem času bomo poleg razvijanja besedil, s katerimi bodo udeleženci prišli na delavnico, pozornost namenili tudi odnosu med proznim in monološkim besedilom. Delavnica po potekala v angleškem ali srbohrvaškem jeziku, odvisno od želje/možnosti udeležencev.

3.   Modul: Simona Semenič (konec septembra)

V zadnji fazi, ki bo potekala od septembra naprej (sobote in torki), pa bodo avtorji pod mentorskim vodstvom Simone Semenič svoje ideje razvili v zaključena dela, ki bodo prvo javno predstavitev doživela v mesecu novembru na zaključnem večeru delavnic dramskega pisanja Vzkrik.

TERMINI:

Jesenske termine bomo določili naknadno.

***

Simona Semenič

Simona Semenič je dobitnica treh Grumovih nagrad, v zadnjih dveh letih je postala vodilna dramatičarka na slovenskih tleh. Od prve drame do danes je napisala preko 20 dramskih besedil, vodila iniciativo Preglej, v okviru katere je organizirala delavnice dramskega pisanja, in festival Preglej na glas!, kjer so se predstavljali nepoznani mladi dramatiki. Delavnico Vzkrik bo vodila že tretje leto.

Eric Dean Scott

Eric Dean Scott je v dvajsetih letih gledališkega dela v New Yorku sodeloval kot (ustanovni) član številnih manjših gledaliških ansamblov, igral je v neodvisnih filmih in TV dramah ter se izobraževal pri različnih gledaliških organizacijah. Danes je med drugim tudi pisec in režiser. Trenutno živi in dela v Ljubljani, kjer pogosto vodi gledališke delavnice za mlade.

Milan Marković Matthis

Milan Marković Matthis je dramaturg, dramatik in performer, ki deluje med Ljubljano, Beogradom in Malmöm. Rojen je bil leta 1978 v Beogradu. Njegove drame so bile uprizorjene v Srbiji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Litvi in v Angliji, objavljene pa so bile v bosanskem, angleškem, nemškem, slovenskem in srbskem jeziku. Kot dramaturg je sodeloval pri hrvaških, danskih, nemških, slovenskih in srbskih gledaliških produkcijah. Je tudi aktiven član srbske scene sodobnega plesa in neodvisnih uprizoritvenih umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/3-delavnica-dramskega-pisanja-vzkrik