Blaž Šef

Avtor: Blaž Šef

Kaj od kritike pričakuje igralec‏? - Mogoče je največja igralska želja, da bi ga/jo spremljal občutljiv, neusmiljen, živahen in skeptičen kritik, ki bi mu lepega dne zmanjkalo besed. Seveda le zato, da bi jih potem našel in izumil ...


foto Žiga Koritnik

Kakor bi se razburil kak neutrudni mislec, se v vsakih očeh še vedno skriva posebno videnje. Mnoštvo čutov, ne le oči, pač pa ljudi, scela - to je prva velika želja.

Igralci se morda trudimo, da bi v vsa mogoča razmerja z vsakim študijem predstave vstopali v kakšni sveži, deviški halji. Kljub temu nemalo izrazov, ko mineva čas, ostane v nezavednem in mnogo naših "mikrokoreografij" je kljub nenehnemu mojstrenju ali poskusih krotenja še vedno neobvladljivih - in nevidnih.

Druga želja je torej imeti oko, ki bo kot zaprisežen sovražnik znalo povedati, kaj je opazilo, kako je opazilo, kje se da več, kje manj, kje smo zameglili širen pejsaž z osamljenim portretom, kje smo (ali nismo) uspeli prestopiti mejo določljivega ... Mogoče je največja igralska želja, da bi ga/jo spremljal občutljiv, neusmiljen, živahen in skeptičen kritik, ki bi mu lepega dne zmanjkalo besed. Seveda le zato, da bi jih potem našel in izumil ...

Z dobrimi kritiki, čeprav dvomim, da jih sploh že znam zaznati, je tako kot z vsemi drugimi žlahtnimi soustvarjalci gledališča. Ni površnih pozdravov ali izdelanih nasmeškov, so bitke, sočne in strastne, od znotraj. Tega si želim.

 

Povezave:

- Blaž Šef na Repu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/blaz-sef