Mladi novogoriški igralci iščejo Williama

Avtor: STA

V četrtek bo na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica zaživela predstava Amaterskega mladinskega odra (AMO) z naslovom Šest oseb išče Williama. Mladi igralci so predstavo pripravili po motivih Shakespearovih del in pod režijskim vodstvom mentoric Tereze Gregorič in Urše Adamič.


Foto: Arhiv SNG Nova gorica

Letos so člani mladinskega odra ponovno pripravili avtorski projekt. Ustvarjalna energija in domišljija sta pri mladih neusahljiva in predstavljata izhodišče njihove kreativnosti. Vir inspiracije smo iskali v Shakespearovih delih, so v SNG Nova Gorica povedali po včerajšnji novinarski konferenci.

Gledališki dogodek Šest oseb išče Williama so ustvarjali v intenzivnem gledališkem procesu, razdeljenem na več faz. Prva faza je bilo spoznavanje Shakespearovih del, pri čemer so se osredotočili predvsem na dramska dela in sonete. V drugi fazi so se preselili na oder, kjer so skozi različne gledališke metode ustvarjali lastne gledališke vsebine. Te so oblikovali v serijo zelo raznolikih prizorov, nastali so številni scenariji, ki so jih preoblikovali v smeri končnega dogodka.

Zadnja faza pa je bil izbor sklopov in vzpostavitev forme, ki ostaja nepredvidljiva. Kljub temu so morali v iskanju rdeče niti veliko večino nastalih prizorov izpustiti.

"Vseskozi smo izhajali iz zanimanja ustvarjalcev in njihovega odnosa do Shakespearovih del. Nastal je svojevrsten dogodek. Dogodek zato, ker je vsakič drugačen, saj temelji na prizorih, ki so v veliki meri improvizirani. S pomočjo selekcije spomina in zanimanja smo ustvarili dogodek, v katerem se zrcalijo teme in vsebine, ki so se zdele ustvarjalnemu kolektivu pomembne, aktualne, zanimive," je povedala Tereza Gregorič.

V delu se kaže odnos mladih do kompleksnosti Shakespearovega dela in tudi splošno do klasične dramatike. Shakespearove like so vzeli za svoje in spremenili njihove motivacije ter posledično njihova dejanja. Predvsem se to odraža v odnosu do žensk, ki imajo v klasičnih delih po večini šibkejše vloge. Po drugi strani pa odnos do motivacije likov odpira mnogo prostora za komiko, ki izhaja iz časovne distance.

Predstavo so pripravili Jonathan Černe, Tajda Lipicer, Jakob Šfiligoj, Nejka Berce Čeligoj, Borut Petrović, Teodora Komlenić in Tilen Oblak.

Skupina AMO že 41 let deluje pod okriljem SNG Nova Gorica. Igralsko nadarjenim mladim nudi priložnost, da pod mentorstvom gledaliških strokovnjakov razvijajo svoje talente. Doslej je na mladinski oder stopilo več kot 400 mladih; nekateri so se kasneje odločili za profesionalno pot.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-novogoriski-igralci-iscejo-williama