V PTL premiera plesnega sola Rosane Hribar Orlandina

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo nocoj premiera plesnega sola Rosane Hribar Orlandina v koreografiji Risime Risimkin. Osnova za solo je roman Orlando, v ospredju pa je intimna pripoved plesalke kot preplet pogledov treh močnih žensk iz različnih kulturnih, političnih in časovnih obdobij: Virginie Woolf, Risime Risimkin in Rosane Hribar.


Foto: Drago Videmšek

Priznani ustvarjalki - koreografinjo in plesalko Rosano Hribar ter makedonsko koreografinjo Risimo Risimkin - je združila želja, da bi skupaj ustvarjali. Za plesni solo sta navdih črpali iz romana Virginije Woolf Orlando, ki je že ob izidu izzval veliko zanimanja, saj se v protagonistu skozi stoletja prepletata oba spola. O njem veliko pove citat Sharon E. Knopp, ki spremlja predstavo: "Orlando ni ženska, ki se obnaša kot moški. Orlando je moški. In je ženska. (...) In v tem ni nič nenaravnega."

Motivi iz romana Orlando o tem, da je spol zgolj družbeni konstrukt in namigi, naj bo v ospredju človek sam in njegova ustvarjalnost, pa predstavljajo le del predstave. "Ta vprašanja so del motiva, ki jih je prinesel roman Orlando in so vpeta v nas ter v okolje in družbene sisteme, v katerih živimo," je povedala Rosana Hribar. Bolj bo zanimivo, kako bo plesalka ta splet moškega in ženskega izrazila v gibu.

Rosana Hribar je pred premiero pojasnila, da bo šlo v predstavi "za konstantna prehajanja med moškim in ženskim polom v smislu, da v nobenem od njiju nisi celota, da ves čas iščeš tisto drugo polovico, ob tem pa nobenega spola jasno ne opredeliš".

Avtorsko glasbo za predstavo podpisuje priznani makedonski jazzovski glasbenik Toni Kitanovski, ki je doštudiral na Berklee College of Music, pomembno vlogo v solu pa bo imel kostum Alana Hranitelja, ki bi ga po besedah koreografinje lahko postavili tudi v vlogo plesalkinega odrskega partnerja. Kostum je zasnovan kot lik, ki vpliva na samo dramaturgijo giba, hkrati pa je pomemben scenski element. Tudi scenografijo podpisuje Hranitelj, za oblikovanje luči pa je poskrbel Aljaž Zaletel.

Ponovitvi predstave bosta na sporedu v nedeljo in ponedeljek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-premiera-plesnega-sola-rosane-hribar-orlandina