Združenje dramskih umetnikov Slovenije ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana

Avtor: ZDUS, STA

Ob 100. obletnici Združenja dramskih umetnikov Slovenije je ta prostovoljna, nepridobitna in nadstrankarska organizacija, ki deluje v javnem interesu, dne 9. 2. 2018 ustanovila Sklad Jerneja Šugmana.


Oblikovalka znakov: Gaja Mežnarič Osole

Sklad Jerneja Šugmana je osnovan z namenom ohranjanja spomina na Jernejevo umetniško, pedagoško in človeško plemenitost. Namenjen je zlasti mladim, nadarjenim dramskim ustvarjalcem, ki so se že v času študija izkazali kot delovni, odgovorni in željni nadaljnjega izobraževanja ali samostojnega umetniškega dela. Glede na razpoložljiva sredstva lahko Sklad Jerneja Šugmana prispeva tudi pri izobraževanju ali delu upokojenih članov in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije, zlasti samozaposlenih.  

ZDUS in Sklad Jerneja Šugmana pozdravlja vsa skupna sodelovanja, tako z lokalnimi skupnostmi, Akademijo za gledališče radio, film in televizijo, gledališkimi institucijami, društvi, kot tudi z gospodarstvom in posamezniki, ter se nadeja trajnega sodelovanja.  

Predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije in odgovorna oseba za Sklad Jerneja Šugmana Saša Pavček se zavezuje, da bodo delovali pošteno, prispevali k ugledu Sklada Jerneja Šugmana, imenu velikega igralca Jerneja Šugmana in njegove družine, vseh donatorjev, podpornikov in članov Upravnega odbora Sklada Jerneja Šugmana. Za dovoljenje za uporabo imena sklada se zahvaljujejo Andreji Šugman, članici ZDUSa – igralki Maji Šugman in Lei Šugman.  

Zahvaljujejo se tudi prvim donatorjem: Elektru Ljubljana, Zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, vsem igralkam in igralcem, ki so že prispevali v Sklad Jerneja Šugmana.

Kot je poudarila Saša Pavček na včerajšnji novinarski konferenci v SNG Drama Ljubljana, je bil Jernej Šugman "izjemno darujoč človek, ki je s svojim igralskim, pedagoškim, umetniškim delom in svojim etičnim stališčem ogromno dajal." Ustanovitev sklada, ki nosi njegovo ime, se jim je zdel primeren način, da trajno obeležijo njegov spomin, obenem pa se z njim "na nek način borijo proti brezbrižnosti predvsem do mladih," je pojasnila Saša Pavček.

Po njenih besedah se nadejajo, da bodo izbrani štipendisti sredstva porabili s spoštovanjem do imena sklada in vseh, ki se bodo skladu pridružili kot donatorji ali podporniki. Pri tem upajo na sodelovanje tako z lokalnimi skupnostmi kot gledališkimi institucijami, društvi in posamezniki, zlasti pa si želijo sodelovanja z gospodarstvom.

"Skrajni čas je, da se kultura in umetnost začneta povezovati z gospodarstvom v dobrobit ne samo kulture, ampak celotne družbe," meni Saša Pavček. Kot je poudarila, v nekaterih evropskih državah opaža, da je družbena zavest gospodarskih združenj višja, saj en ali dva odstotka dobička namenjajo kulturi.

V Zdusu so že pripravili pravilnik o tem, kako bo mogoče podpreti ali donirati v sklad, ustanovili pa so tudi že petčlansko komisijo, ki bo obravnavala prošnje za štipendiranje, ki bodo prispele na razpis. V komisiji so trije člani Zdusa - kritičarka in dramaturginja Tea Rogelj, član SNG Drama Ljubljana Nik Škrlec in samostojna ustvarjalka v kulturi Maruša Majer - ter kot zunanja člana še profesorica na gledališki akademiji Tanja Zgonc in režiser Jernej Lorenci.

Po predsedničinih besedah bi si želeli, da bi prvo štipendijo podelili že v maju v času festivala ljubljanske Drame, v kateri je Šugman dolga leta deloval. Kot je povedal ravnatelj gledališča Igor Samobor, je ustanovitev sklada ena od najboljših možnih obeležitev spomina na velikega slovenskega igralca, saj se bo s štipendijami, ki bodo podeljene mladim, njegova igralska moč širila dalje. Po njegovih napovedih bo tudi letošnji Drama festival v celoti posvečen njegovemu spominu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zdruzenje-dramskih-umetnikov-slovenije-ustanovilo-sklad-jerneja-sugmana