EN-KNAP-ov jubilejni teden med 9. in 13. aprilom

Avtor: CK Španski borci

Ob vrnitvi iz Hong Konga, kjer je skupina EnKnapGroup gostovala na 46. Hong kong Arts Festivalu, v zavodu EN-KNAP pripravljajo praznovanje ob jubilejni sezoni, in sicer v obliki zgoščenega kulturnega dogajanja (ples, gledališče, glasba, film, razstava) med 9. in 13. aprilom, ko se bodo na različnih prizoriščih po Ljubljani publiki predstavili bivši sodelavci zavoda EN-KNAP iz različnih koncev sveta.


Foto: Andrej Lamut

EnKnapGroup je v letu 2017 praznoval svojo prvo dekado, v kateri se je takrat mlada in nadebudna skupina razvila v zrel plesni ansambel z izjemnim repertoarjem široke palete avtorjev, pri katerem sodelujejo tudi ugledni evropski koproducenti. Letošnja sezona je za skupino prav posebna tudi zaradi njihove najobsežnejše svetovne turneje, ki bo plesalce popeljala na najpomembnejše odre in festivale sodobne umetnosti. V letošnjem letu je skupina EnKnapGroup nastopila na tujih odrih že kar 11-krat. Turneja je plesalce popeljala po svetovno znanih festivalih kot so Under the Radar Festival (New York), Hong Kong Arts Festival, steirischer herbst (Graz) in Divadelna Nitra (Slovaška), medtem ko lahko med pomembnimi gledališči beležijo Théâtre de la Ville v Parizu, HAU teater v Berlinu ter valilnico sodobnega plesa v Evropi, Kaaitheater v Bruslju. Gostovanja se nadaljujejo tudi v prihajajoči sezoni, ko bo skupina dela EN-KNAP produkcije predstavila na Trienalu v Milanu, Atenskem festivalu in kasneje še v Zürich-u in Frankfurtu. Glede na število in kvaliteto vabil, ki jih skupina prejema - še posebno od izjemnega nastopa na festivalu Under the Radar (New York) januarja letos, si skupina obeta bogato serijo gostovanj tudi v prihodnje.

V letu 2018 pa mineva tudi 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in svetovno plesno prizorišče. Plesna revolucija, ki je zajela svet v osemdesetih, je s Kovačevim umetniškim izrazom in njegovo idejo o stalni sodobno-plesni skupini prestopila tudi meje slovenskega prostora in postala resničnost, trdno usidrana v širšem kulturnem prostoru. Zgodbo Zavoda EN-KNAP je v 25 letih pomagalo spisati mnogo domačih in mednarodnih ustvarjalcev iz vseh področij. Zato smo v celotni sezoni pod okriljem programa UVOZ-IZVOZ in celoletnega festivala Plesna Vesna v seriji predstav, razstav, filmskih projekcij in koncertov odkrivali njihova dela, raziskali kaj jih navdihuje in vznemirja danes in skupaj z njimi pogledali v prihodnost, ki je pred nami. V celotni sezoni se bo odvilo več kot 70 dogodkov sestavljenih iz trenutnih in bivših sodelavcev zavoda.

Takoj po vrnitvi iz Hong Konga, kjer je skupina gostovala na 46. Hong kong Arts Festivalu, v zavodu EN-KNAP pripravljajo praznovanje ob jubilejni sezoni, in sicer v obliki zgoščenega kulturnega dogajanja (ples, gledališče, glasba, film, razstava) med 9. in 13. aprilom, ko se bodo na različnih prizoriščih po Ljubljani publiki predstavili bivši sodelavci zavoda EN-KNAP iz različnih koncev sveta. Že skozi celotno sezono namreč prikazujejo njihova dela v sodelovanju s Cankarjevim domom, Mestnim muzejem Ljubljana, Slovensko Kinoteko, Moderno galerijo in Muzejem sodobne umetnosti Metelkova ter s podporo Balassijevega Inštituta, mreže Aerowaves, Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo.

Jubilejni teden v EN-KNAP-u začenjajo s predstavo Hodworks: SOLI, v kateri nastopajo člani kolektiva iz Budimpešte, ki ga je ustanovila slovenskemu občinstvu že znana umetnica, Adrienn Hód. Njena skupina Hodworks je v Španskih borcih nastopila že trikrat, in sicer na otvoritvi sezone 2012/2013 s predstavo Basse Dance (v okviru projekta »Ples na platnu, film na odru« - srečanje plesa, filma in videa v Španskih borcih in Slovenski Kinoteki),  januarja 2015 so predstavili radikalno performativno raziskavo Dawn/Zora in dan zatem nastopili z delom Conditions of Being a Mortal / Kako biti smrtnik. V letu 2016 pa je sledilo izjemno sodelovanje z Adrienn Hód, ko je s skupino EnKnapGroup ustvarila provokativno delo Pearl. Umetniška skupina Hodworks tokrat v Ljubljano prihaja s serijo treh SOLOV, ki se bodo 9. aprila ob 20. uri odvijali v Mestnem muzeju v intimnem ozračju in v stiku z nastopajočimi.

Vrhunec praznovanja bomo dosegli v torek, 10. aprila, ko bodo plesalci EnKnapGroup premierno uprizorili svojo najnovejšo produkcijo – predstavo Mračna zveza (po Pekinški raci) v koreografiji Josefa Nadja. Predstava se je iz polurne predstave premierno prikazane v Centru kulture Španski borci junija 2017, v izvedbi plesalcev EnKnapGroup, razvila v celovečerno predstavo, nastalo na podlagi Nadjevega prvega dela iz leta 1987, Canard pékinois. Predstava Mračna zveza izhaja iz čustveno nabitega motiva nesrečne ljubezni, se sprašuje o minljivosti življenja, vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom med življenjem in smrtjo. Gre za zgodbo iz avtorjevih osebnih motivov, ki pa prerašča subjektivno in skozi umetniško transformacijo postane vsesplošna; osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo. Poleg tega da gre za izrazito avtorsko poetiko ne gre spregledati dejstva, da je Nadj prvič delal na povabilo kakšnega ansambla ter sam izrazil željo po celovečerni verziji predhodnega krajšega dela. Kar je vsekakor izjemen kompliment ansamblu plesalcev EnKnapGroup, njihovemu zrelemu, vsestranskemu umetniškemu izrazu, kot tudi njihovi izjemni fizični pripravljenosti.

Po predstavi vabljeni v zgornje nadstropje CK Španski borci še na otvoritev fotografske razstave Andreja Lamuta - Re:Move, kjer gre za pregled avtorjevega ustvarjanja na odru plesne skupine EnKnapGroup, s katero kot fotograf sodeluje od leta 2012.

 

Povezava: Celoten jubilejni program


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/en-knap-ov-jubilejni-teden-med-9-in-13-aprilom