Krhkost

Produkcija: Simon Šerbinek, Matjaž Latin
Avtor: Jean-Claude Carrière
Režija: Matjaž Latin


Foto: Arhiv MG Ptuj

Živimo v intenzivnem času – v poplavi informacij, nadvladi tehnologije, odtujenosti in izgubljenosti v novi realnosti.

Neposredni odraz tega časa je predstava, v kateri igralec Simon Šerbinek interpretira izbrane odlomke iz knjige filozofskega eseja Krhkost svetovno priznanega scenarista in pisatelja Jeana-Clauda Carrièra.

Svojevrstno ugledališčeno predavanje igralec podaja skozi osebno izkušnjo, ki je v veliki meri izoblikovala in zaznamovala njegovo življenje.

Predstava Krhkost je primerna za različne generacije, od srednješolcev pa vse do ljudi, ki doživljajo jesen življenja. Lahko se srečamo v različnih ambientih: tako v knjižnicah ali kulturnih domovih kot tudi v gledališčih, na prostem, pod krošnjami dreves …

»Pri Šerbinkovi interpretaciji velikega avtorja je nenehno navzoč tisti žlahtni občutek globinskega uvida interpreta. Preprosto čuti material, živi ga, razume do tančin. In to najbolj fascinira – ob krvavi surovi ranljivosti protagonista … Takih monoprojektov nam v bistvu manjka danes, ki s tehtnostjo in nepretencioznostjo segajo daleč in globoko. Carrière nam ponuja toliko vsega – poskusiti je vredno spreminjati svet tam, pravi, kjer smo, svet, ki ga vidimo, čeprav na še tako neznaten način. Navidezna moč nas oddaljuje, krhkost zbližuje. Prav zaradi nje je naš svet sicer minljiv, a lep, v njej je skrita veličina človeškega.« (Iz kritike Melite Forstnerič Hajnšek v Večeru, junij 2021)

»Potrebovali bi tiho, pomirjujočo besedo, ki se ne bi sklicevala na nobeno božje ali človeško razodetje, na nobeno ljudstvo, na nobeno stranko. Potrebovali bi nek glas, preprost, umirjen glas, ki bi nam morda rekel: 'O tem ne vem nič več, kot vi, ne prinašam vam nobenega posebnega razsvetljenja, nimam nobene religije, nobenega od boga poslanega sistema, ki bi vam ga ponudil, a živim drugačno življenje, kot je vaše, spoznal sem to in ono, na svet poskušam gledat iz različnih zornih kotov in lahko bi, če to želite, del poti opravili skupaj'.« (Jean-Claude Carrière: Krhkost).

Zasedba

Produkcija: Simon Šerbinek, Matjaž Latin
Maska in kostumografija: Mateja Naberšnik
Fotografije: Rudi Uran
Lektura in izbor besedil: Simon Šerbinek
Prevod: Danica Geršak

Nastopa: Simon Šerbinek

 

Priporočena starost: 16+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/krhkost