Vse je v redu

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, Mesto žensk
Avtor: Nataša Živković, Sara Šabec
Režija: Nataša Živković
Koreografija: Nataša Živković


Foto: Nada Žgank

Vse je v redu je četrta v nizu predstav, ki jih Lutkovno gledališče Ljubljana pripravlja v sklopu programa Gledališki laboratorij LGL. Gre za projekt, s katerim gledališče mladostnike vključuje v svet nastajanja gledaliških produkcij. Prek avdicij se vsako leto izbere mlade ustvarjalce, ki pod taktirko izkušenega režiserja in strokovnjakov več mesecev ustvarjajo svežo gledališko produkcijo. V sklopu laboratorija so dosedaj nastale tri predstave: Vihar v glavi, Pravica biti človek in Rumena luna.

Po tokratni avidicji so režiserka in koregrafka Nataša Živković ter avtorici idejne zasnove Tea Hvala in Teja Reba k sodelovanju povabile enajst srednješolk in srednješolcev, s katerimi so devet mesecev snovale plesno-dramsko mladinsko predstavo, ki se ukvarja s tematiko izobraževalnega sistema. Zanimal jih je ustaljeni šolski red in njegov vpliv na odraščanje, predvsem vprašanje, kaj je v šoli v redu in kaj ne. Kaj nas uči onkraj zapisanih ciljev? Kaj se dogaja mimo uradnega kurikuluma? Kaj (ne)zavedno in (ne)hote počnejo učitelji? Kaj se dogaja na hodnikih med odmorom? Kaj nam v šoli tako zelo zleze pod kožo, da postane samoumevno? Katere vrednote spodbuja šola in katere naj bi spodbujala? Kakšno šolo si sploh želimo in katere spremembe so v naši moči?

Gre za predstavo o šoli oz. za »predstavo o predstavah o šoli,« s perspektive tistih, ki so v šolski sistem vpeti tukaj in zdaj. Dijakinje in dijaki v uprizoritvi odpirajo teme, ki se dotikajo vidnega in prikritega šolskega kurikuluma, odnosov ter hierarhičnega razmerja v učilnicah in na hodnikih ter nazadnje razmišljanja in odziv na trenutna razmerja izobraževalnih reform v Sloveniji.

Zasedba

Soavtorstvo ter umetniško, pedagoško in dramaturško svetovanje: Sara Šabec
Idejna zasnova in svetovanje: Tea Hvala, Teja Reba
Dodatno umetniško in pedagoško svetovanje: Benjamin Zajc
Scenografija: Urša Vidic
Glasba: Lovekovski (Neža Dobrovoljc, Niki Lapkovski)
Avtorica pesmi Spizdi: Sinja Smokvina
Oblikovanje luči: Urška Vohar
Vodenje predstave in oblikovanje zvoka: Mitja Vasič, Emil Koprivc
Video: Filip Jembrih, Veronika Francesca Štefančič, Ivana Vogrinc Vidali
Fotografija: Nada Žgank, Ela Romih
Lučno vodstvo: Niko Štabuc
Scenska tehnika: Stanko Božanić
Koordinacija in organizacija: Edita Golob
Izvršna produkcija: Alja Cerar Mihajlović, Eva Prodan
Lektorica: Klasja Kovačič
Zahvala: Ajgul Hakimova, Darja Štirn, Aleš Zobec, Jadranka Pavlović, Waldorfska šola Ljubljana

Soavtorstvo in nastop: Špela Čekada, Petja Golec Horvat, Neža Ana Goričar, Tara Klemenčič Belšak, Pika Kovač, Dominik Križ, Laura Penšek Kozmelj, Žak Može, Filip Perpar, Ela Romih, Sinja Smokvina

 

Priporočena starost: 14+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vse-je-v-redu