CoFestival

Ljubljana, 25. 11. 2021 - 01. 12. 2021

Mednarodni festival sodobnega plesa.


CoFestival je nastal leta 2012, ko so se združili festivali Pleskavica (Nomad Dance Academy Slovenija), Ukrep, festival plesnih perspektiv (do 2013, Plesni teater Ljubljana), in program Modul Dance (Kino Šiška kot član evropske plesne mreže European Dancehouse Network). V desetih letih se je na festivalu zvrstilo okoli 180 dogodkov z vrsto najuglednejših domačih in mednarodnih umetnic in umetnikov.

CoFestival je že od začetka mesto druženja, sodelovanj, izmenjav znanj, kontekstualnega mišljenja sodobnega plesa ter njegovega razvoja.

Festival bo gostil koreografinjo Isabelle Schad, ki je leta 2019 za svoje izjemne dosežke na področju sodobnega plesa prejela Nemško plesno nagrado. Andreja Rauch Podrzavnik (na festivalu s predstavo Kar nosim s sabo) je aktualna prejemnica Župančičeve nagrade, avtorja in izvajalca Jonathan Burrows in Matteo Fargion pa sta za predstavo Duet, kjer oba sedita v New Yorku prejela ugledno nagrado Bessie. Plesalka in koreografinja Anna Nowicka (predstava Utripanje) je pred selitvijo v Berlin nekaj časa živela in delala v Ljubljani, z na festivalu Masdanza nagrajeno predstavo Goofy na CoFestivalu nastopi izraelska koreografinja in plesalka Roni Chadash. Duet Zamišljeno Sheene McGrandles je bil leta 2020 izbran v program Nemške plesne platforme, festival pa gosti tudi starega znanca Christosa Papadopoulosa, eno najvidnejših imen sodobnega plesa.

Festival je del programa posvetil teoriji oziroma diskurzivnemu programu (predstavitev nove izdaje časopisa Maske Glas sveta, film in diskusija Infrastruktura in pogoji za delo, delavnica plesne kritike Plesna okulistika) ter domačim izvajalkam in izvajalcem (Vito Weis s Slabo družbo in Snježana Premuš s predstavo Vsak zdaj je čas, prostor). Festival v sodelovanju s Turizmom Ljubljana na razstavnem prostoru Krakovski nasip pospremi tudi pregledna fotografska razstava Dokumenti plesnih sodelovanj, 2012‒2021 izvrstnih domačih fotografov Urške Boljkovac, Sunčana Stona in Nade Žgank, ki so s svojimi pogledi in izrezi CoFestivalu priskrbeli fotozgodbo.

S podporo:

Partnerji:

Uvodnik festivala je dostopen na povezavi.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/cofestival-f-6