Vznemirljivo življenje čebel

Produkcija: GT22
Avtor: Borut Žvorc, Milanka Mladenović, Neva Toplak in Zoran Petrovič
Režija: Zoran Petrovič


Foto: Gregor Salobir

V tujini nas prepoznavajo kot narod čebelarjev. Pravijo, da imamo čebelarstvo v krvi.
Vendar, ali vemo kako čebele živijo? Kako velika je lahko čebelja družina? Kdo so člani čebelje družine? Kako se čebele razmnožujejo? Ali so čebele ugledale luč sveta z vsem potrebnim znanjem, ki ga potrebujejo za delo in preživetje? Kaj potrebujejo za svoj normalni razvoj in kako preživljajo svoj delovni čas?

Na vsa ta in na še mnoga druga vprašanja so invalidi Zvitorepčevega lutkovnega paragledališča iz Maribora želeli odgovoriti in odgovore predstaviti majhnim in velikim v obliki predstave Vznemirljivo življenje čebel.

Za lažje razumevanje vznemirljivega življenja čebel je dobro vedeti, da čebelji možgani zaznajo najmanjše spremembe svetlobe, zvoka, vonja in dotika. Prefinjeno in natančno integrirajo dejavnost mišic. Uravnavajo delovanje organov v telesu in tako ohranijo najugodnejše pogoje za življenje. Se učijo iz izkušenj in z opazovanjem starejših čebel, se med seboj sporazumevajo s pomočjo preprostih jezikov in tako izmenjujejo svoje znanje. Dobro je tudi vedeti, da čebelji možgani niso večji od zrnca soli.

Zasedba

Likovna podoba: Monika Pocrnjić, Borut Žvorc, Milanka Mladenović, Neva Toplak in Jožica Žvikart
Izdelava lutk in scenskih rekvizitov: Borut Žvorc, Milanka Mladenović, Neva Toplak, Jožica Žvikart, Amor Valentan, Jasna Peršuh, Tina Sevšek in Aleksander Krapša
Glasba: Borut Žvorc in Zoran Petrovič
Igrajo: Borut Žvorc, Milanka Mladenović, Neva Toplak, Jožica Žvikart, Jasna Peršuh in Tina Sevšek
Tehnična podpora: Miodrag Petrovič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vznemirljivo-zivljenje-cebel