Apollon Musagète/Oedipus Rex

Produkcija: SNG Opera in balet Ljubljana
Avtor: Igor Stravinski
Režija: Rocc
Koreografija: Renato Zanella


Foto: Darja Štravs Tisu

Metamorfoza resnice

Ne živim ne v preteklosti ne v prihodnosti. Živim v sedanjosti. Ne vem, kaj bo prinesel jutrišnji dan, poznam le resničnost današnjega. Temu moram služiti in mu služim. (Igor Stravinski, iz Avtobiografije)

Uvodna predstava v sezono 2021/2022 je preplet sodelovanja vseh ansamblov našega gledališča. S tem želijo avtorji izpostaviti izostren glasbeno-scenski kontrast idejne zasnove postavitve. Izjemni deli ruskega skladatelja Igorja Stravinskega spadata v skladateljevo klasicistično obdobje. Nastali sta eno za drugim, a sta v vsebinskem in kompozicijskem pogledu pravo nasprotje; Stravinskega začutimo kot pravega kompozicijskega kameleona.

Mirno in meditativno pa tudi lahkotno plesno vzdušje baleta Apollon Musagète pričara baletni ansambel, ki si odrski prostor deli z večjim godalnim korpusom orkestra. Zgodba bogov v velikem scenskem oratoriju Oedipus rex bo, brez običajnega odmora, prestavila v milje človeka in odprla vprašanja o njegovem večnem prekletstvu in trpljenju ter usodnosti preroških napovedi. Avtorji se v idejnem smislu osredotočijo predvsem na človekovo ujetost v usodo, ki jo krojijo bogovi. Ne glede na to, kako močno si želi, da bi se odrešil trpljenja, se človek vedno znova ujame v usodno zanko, vse dokler ne doživi notranje katarze in spozna prave resnice. Cocteaujev mojstrski libreto, ki je dramaturško povezan z njegovim delom La machine infernale, nagovarja občinstvo v samem bistvu, v točki, kjer je notranji konflikt protagonistov preslikava tesnobe v trenutku naše sedanjosti. Izjemno stvaritev Stravinskega glasbeno in scensko poustvarijo orkester, solisti in okrepljen moški zbor.

- Marko Hribernik, umetniški direktor opere

Zasedba

Glasba: Igor Stravinski
Libreto (Oedipus rex): Jean Cocteau po Sofokleju
Dirigent: Aleksandar Marković
Scenograf: Rocc
Kostumografka: Belinda Radulović
Oblikovalec svetlobe: Jasmin Šehić
Lektorja: Marja Filipčič Redžić (slovenski jezik), Matej Prevc (latinski jezik)
Zborovodja: Željka Ulčnik Remic
Koncertni mojster: Igor Grasselli

Nastopajo:

Mimoidoči (baletni ansambel) – Georgeta Capraroiu, Regina Križaj, Barbara Marič, Barbara Potokar, Urša Vidmar / Eva Gašparič, Enisa Hodžić, Romana Kmetič, Olga Kori, Urša Vidmar, Iulian Ermalai, Tomaž Horvat, Gaj Rudolf, Gregor Guštin / Alexandru Barbu, Thomas Giugovaz, Ivan Greguš, Goran Tatar
Ojdip–  Irakli Murjikneli k. g. / Branko Robinšak
Jokasta – Ana Dežman k. g. / Nuška Drašček Rojko
Kreon – Tejrezij Saša Čano / Peter Martinčič
Glasnik – Zoran Potočan / Janko Volčanšek k. g.
Pastir – Matej Vovk / Gregor Ravnik k. g.
Enigma – Janja Majzelj k. g.
Sofos – Bratislav Ristić

Zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

 

Predstava je posvečena 50. obletnici skladateljeve smrti .


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/apollon-musagete-oedipus-rex