Fear(ful)less

Produkcija: Plesni teater Ljubljana
Avtor: Jerca Rožnik Novak
Koreografija: Jerca Rožnik Novak, Damian Cortes Alberti


Foto: Enya Belak

Ustvarjanje težav in reševanje neobstoječih težav je lahko posebna sposobnost. Strah je osnovni mehanizem preživetja. Mehanizem, ki se sproži, ko je oseba v nevarnosti. Strah je sposobnost prepoznavanja nevarnosti in vodi do odločitve: beg ali boj. To čustvo in odziv sta nam prirojena. S strahom smo rojeni. Rojeni z njim, da nas zaščiti pred resnično nevarnostjo. Težava nastane, ko se ljudje s strahom odzovejo ne le na dejansko nevarnost, ampak tudi na pričakovane, namišljene nevarnosti. Ubogo telo, misli, da beži pred levom, pa beži pred seboj. Zanimivo je, da lahko dosežemo visoke ravni adrenalina, ne da bi se morali soočiti z resnično nevarnostjo. 

Trenutni nepredvidljivi časi predstavljajo različne grožnje in strahove. Predstava raziskuje strah kot koncept, uokvirjen v gibanje, ples in elemente gledališča. Šaljiv pristop do enega najtemnejših čustev. Predstava je samorefleksivna in nagovarja vse tiste, ki se česa bojijo, se tega zavedajo in se jim morda celo zdi nepotrebno, da se bojijo, pa vendar se. Občutek strahu, resničen strah in ustvarjanje strahu.

Jerca Rožnik Novak je rojena leta 1992 v Ljubljani. Leta 2011 je zaključila Umetniško gimnazijo v Ljubljani – smer sodobni ples. Leta 2016 je diplomirala na akademiji sodobnega plesa Anton Bruckner Privatuniversität v avstrijskem Linzu. Na Fakulteti za socialno delo je diplomirala leta 2018, naslednje leto pa je na akademiji sodobnega plesa Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu v Avstriji končala magistrski študij plesne pedagogike. Pred prihodom v Linz je bila del projekta »The Daddy Project« v koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana, ki je leta 2013 prejel nagrado Ksenije Hribar za perspektivne plesalke. Leta 2016 je v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana skupaj z Leonom Maričem ustvarila plesni prvenec Hweōl... v vrtincu časa. Sodelovala je s koreografi in koreografinjami, kot so Willi Dorner, Rose Breuss, Gisela Elisa Heredia, Anna Gulyás, Maria Koliopoulou, Johannes Wieland, Enya Belak, Vita Osojnik, Damián Cortés Alberti in Editta Braun. Jerca je plesala v produkciji L’Italiana in Algeri za Tiroler Festspiele Erl. Predstavi 2GETHER/AL(L)ONE in 2GETHER/AL(L)ONE - VERZIJA KORONIKA v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana je leta 2020 ustvarila skupaj z Johannesom Randolfom. Omenjena predstava je kot delo v nastajanju prejela Nagrado mednarodne strokovne žirije 6. bienalnega festivala plesnih perspektiv UKREP: Enter, ter nagrado po izboru Gregorja Luštka za izvirni plesni solo.

Damian Cortes Alberti se je rodil v Argentini. Ples je študiral na Universidad Nacional del Arte (UNA), v plesni šoli Arte XXI in v Teatro Colon v Buenos Airesu. Pred plesno izobrazbo je zaključil triletno igralsko izobrazbo na U.N.C. Univerzi v Cordobi. Leta 2005 je postal član ansambla Baleta Contemporaneo del Teatro San Martin v Buenos Airesu, kjer je sodeloval s priznanimi koreografi, kot so Mauricio Wainrot, Marc Ribaud, Richard Wherlock in drugi. Od leta 2008 do 2010 je bil član španske skupine Art Transit Dansa Barcelona pod vodstvom Marie Rovire. V sezonah 2011–2012 in 2012–2013 je bil član državnega plesnega ansambla Darmstadt v Nemčiji pod vodstvom Mei Hong Lin. Leta 2013 se je preselil v Deželno gledališče “Ballet Linz” v Avstrijo prav tako pod vodstvom Mei Hong Lin, kjer je ostal vse do sezone 2016-2017. Od takrat deluje kot samostojni plesalec, igralec, koreograf in učitelj s produkcijami v Avstriji, na Hrvaškem, v Nemčiji, Španiji in Južni Koreji.

Zasedba

Koncept: Jerca Rožnik Novak
Mentorstvo: Damian Cortes Alberti
Avtorska glasba: Kaja Janjić (F-raw Blanca)
Uporabljena glasba: Verdi - Messa Da Requiem
Dramaturgija: Zala Dobovšek
Kostumografija: Tanja Pađan (Kiss the future)
Oblikovanje svetlobe in tehnična podpora: Janko Oven
Producentka: Katja Somrak

Nastopa: Jerca Rožnik Novak


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/fear-ful-lness