Ikarus

Produkcija: MN Dance Company, SNG Nova Gorica
Avtor: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Ana Kržišnik Blažica
Koreografija: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia


Foto: Aljoša Kravanja

Ikar je sin slavnega Dedala, atenskega kiparja, stavbenika in kamnoseka, ki je bil kazensko izgnan na otok Kreto. Tam je za kralja Minosa zgradil znameniti labirint, v katerega je dal Minos zapreti Minotavra. Da bi ubežal ujetništvu na Kreti, je Dedal zase in za sina izdelal krila iz voska in perja. Sina je posvaril, naj leti nizko nad morjem in ne preblizu sonca, vendar se je Ikar med letom dvignil previsoko, vosek se je od sončne pripeke stalil in deček je strmoglavil v morje.

Ikarjeva zgodba nas navdaja z vprašanjem: Je Ikar heroj ali lahkomiselnež? Mnenja o tem so bila vedno deljena. V nas se bije boj med razumom in srcem. Nekateri so videli predvsem padec, drugi predvsem polet – odvisno od pogleda. Od malega se učimo, kako se držati točno določenih pravil, ki pripomorejo k našemu preživetju in obstoju družbenega sistema. Ne smemo izstopati in ne pasti pod povprečje. Ikar pa je utelešenje človekovega stremljenja, da bi prestopil meje mogočega, spoznal nove možnosti, se podal v neznano, odkril nove dimenzije. In se iz padca morda česa naučil. Ustvarjalne duše se zlahka poistovetijo z likom Ikarja, ki navdihuje. Umetniki si vedno želijo v neznano, nemogoče. Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu. Leteti nizko ali visoko? Morda pa je sredina najboljša izbira. Mit, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi plesno uprizoritev, nastalo v produkciji MN Dance Company v sodelovanju s SNG Nova Gorica.

Zasedba

Avtorja izbora glasbe: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia
Dramaturginja: Ana Kržišnik Blažica
Scenograf: Aleksander Blažica
Kostumografi: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Tanja Zorn Gržel
Oblikovalca svetlobe: Matjaž Bajc, Samo Oblokar
Oblikovalec zvoka: Matej Čelik

Nastopajo: Nastja Bremec Rynia, Michal Rynia, Tjaša Bucik, Noemi Capuano, David Micu, Eri Nishibara, Matteo Palumbo, Robert Prein, So Yeon Shin, Luka Vodopivec

Posneti glas: Ana Facchini

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ikarus-1