Forsale

Produkcija: Bunker
Avtor: Lea Kukovičič, Sodja Zupanc Lotker, Cristina Maldonado, Alma R. Selimović
Režija: Lea Kukovičič


Foto: Nada Žgank

Gledališče je nekoristno, saj ne proizvaja neoliberalne želje po zapravljanju. V artist talku umetnica Lea Kukovičič podrobno analizira projekt Forsale, konceptualno umetniško dela, ki presega gledališče in se igra z ekonomijo.

Forsale je dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti, ki je bila ustanovljena leta 2021 kot prva dražbena hiša na svetu, ki prodaja gledališke predstave. Zgodovinska prva dražba je potekala v Sloveniji na festivalu sodobnih uprizoritvenih umetnosti Mladi levi, dražena predstava je bila Ich kann nicht anders slovenskega kolektiva Beton Ltd. Povprečna prodaja na dražbi je presegla 65 %, kar je več kot so povprečne prodaje na dražbah svetovno znanih dražbenih hiš Sothesby’s in Christie’s. Forsale je dražbena hiša, obenem pa tudi intrigantno konceptualno umetniško delo s provokativno vsebino, ki ga je ustvarila umetnica in gledališka ustvarjalka Lea Kukovičič. Skupaj z obsežno skupino sodelavcev je stopila naravnost v brezno najbolj zaupanja vredne, priljubljene in razvpite fikcije: denarja (in zakona).

Artist talk Forsale razkriva plasti mehanizmov onkraj denarja (in zakona) ter izrisuje kolesja gledališča, kamor je potrebno stopiti skupaj, četudi v osrčje teme. Pri Forsale namreč ne gre za skrb ali gledališče. Pri Forsale gre za ekonomijo.

Zasedba

Oblikovanje luči in tehnični direktor: Andrej Petrovčič
Vizualije: Toni Soprano Meneglejte

Nastopa: Lea Kukovičič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/drazbena-hisa-uprizoritvenih-umetnosti-forsale