Usedline

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Katarina Morano
Režija: Žiga Divjak


Foto: Peter Gioadani

Uprizoritev Usedline raziskuje to, kar ostane za nami, ko nas več ne bo. Nekaj že gre v škatle, kaj pa naj s tistim, kar se ne da nikamor pospraviti, s tistim, kar nam je bilo zapuščeno, na nas preloženo, s tistim, kar bomo ti, ki ostajamo nosili s seboj?

Režiser Žiga Divjak ter dramatičarka in dramaturginja Katarina Morano sta ustvarjalni tandem, ki se svojih projektov loteva z veliko mero inovativnosti in osupljivo zrelostjo. V svojih uprizoritvah in avtorskih projektih z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice preizprašujeta ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej.

Odmevne so številne njune uprizoritve: Hlapec Jernej in njegova pravica v produkciji Cankarjevega doma Ljubljana, Ob zori (nastalo na osnovi Cankarjevih besedil) in Kons: Novi dobi (nastalo na osnovi Kosovelovih besedil) v kranjskem Prešernovem gledališču, Pljuča Duncana Macmillana v ljubljanski Drami, Človek, ki je gledal svet, 6, Gejm in Vročina v Slovenskem mladinskem gledališču, Sedem dni v Mestnem gledališču ljubljanskem (besedilo je bilo 2020 med nominiranci za nagrado Slavka Gruma). Žiga Divjak se pri svojih letih že ponaša s presenetljivim številom nagrad. Za režijo uprizoritve Človek, ki je gledal svet je prejel Borštnikovo nagrado za režijo (2017), prav tako tudi za režijo uprizoritve Gejm (2021). Uprizoritev 6 je bila 2018 dobitnica velike Borštnikove nagrade za najboljšo uprizoritev. Leta 2021 je za svoje režijsko ustvarjanje v zadnjih dveh letih prejel Župančičevo nagrado, na zadnjem Tednu slovenske drame v Kranju (2021) pa za uprizoritev Gejm posebno nagrado po presoji žirije.

Zasedba

Dramaturginja: Katarina Morano
Scenograf: Igor Vasiljev
Kostumografka: Tina Pavlović
Avtor glasbe: Blaž Gracar
Lektorica: Barbara Rogelj
Oblikovalec svetlobe: Andrej Koležnik
Oblikovalec zvoka: Gašper Zidanič

Nastopajo:

Mama, 68 let – Mirjam Korbar
Mila, njena hči, 34 let – Jana Zupančič
Blaž, njen sin, 34 let – Iztok Drabik Jug k. g. 
Janja, njena hči, 44 let – Mojca Funkl
Grega, Milin partner, 35 let – Matej Puc
Tomaž, Janjin mož, 46 let – Lotos Vincenc Šparovec
Lana, Janjina in Tomaževa hči, 19 let – Lara Wolf k. g. 
Statisti – Oskar Guna, Borislav Horvat/Lovro Livk

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/usedline