Mladi levi

Ljubljana, 20. 08. 2021 - 29. 08. 2021

24. mednarodni festival Mladi levi


Philippe Quesne: Farm Fatale, foto Martin Argyroglo

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.

Festival Mladi levi je najavljen v času, ko po 7-mesečnem zaprtju prizorišča pokajo po šivih; premiere, festivali, ponovitve … Kako po 7 mesecih spet vzpostaviti stik z občinstvom, ki sega onkraj ekrana in kako v poplavi dogajanja najti svoje mesto? Mladi levi nagovorjajo ljudi in potrjujejo svoje mesto s formatom, ki prepleta umetnost in druženje; prepletenost četrtnega življenja z mednarodnimi tokovi in predvsem gradi na dolgotrajnih odnosih z umetniki in občinstvom – obenem pa že leta vzpostavlja diskurze, ki problemskih točk našega okolja in družbe ne obidejo, ne nagovarjajo konfrontacijsko, ampak so nekako del sveta – del odprtega dialoga o tem, kaj je pomembno, kako naprej in predvsem: kako se umetnost povezuje z vsemi ostalimi družbenimi podsistemi v ustvarjanju novega ali vzdrževanju tega, kar prepoznamo kot dobro in vredno.

Programska nit festivala je vdeta skozi optiko sprememb ob pandemiji in sprememb, ki jih je pandemija samo katalizirala. Predstave in ostali gostujoči projekti so deloma nastajale že v času pred korono, a jih bo gledanje »tu in zdaj« vsekakor postavilo v popolnoma nov kontekst, jim vtisnilo nove konotacije in jih dobesedno transformiralo v neke druge predstave; številne predstave pa so nastale že v času novega štetja, v času oteženih mednarodnih sodelovanj, dela v mehurčkih in v stiskajočih okoliščinah izolacij in zaprtij. Vse pa priča o vitalnosti umetnosti in o sposobnosti umetniškega polja, da je kljub (samo)izolaciji reaktivno in aktivno in o tem – da umetnost vsekakor ne spregovori sebi, ampak vedno išče poti … do ljudi!

Letošnje leto je festival zasnovan velikopotezno – da bi dokazal, da je oder še vedno relevanten javni prostor, da so festivali še vedno lahko prostori in kosi časa, ki generirajo skupnost; da bi omogočil prostor mednarodne in lokalne izmenjave, da bi spet živo komuniciral z občinstvi, da bi dal prostor, čas in pozornost – umetnosti! Zasnovan je tudi kot poklon Nevenki Koprivšek, ustanoviteljici festivala. Mladi levi so njena dediščina, ki ostaja vsem nam, upamo, da tudi zanamcem. Letošnji festival priča tudi o pomembnosti negovanja vezi med ljudmi, v vseh majhnih lokalnih skupnostih in mednarodno – nezmožnost potovanj nas je povezala v tem, da če umetnosti ne doživljamo skupaj, lahko o njej še vedno skupaj govorimo – mimo meja, zaprtij in izolacij.

 

Povezava: Programska knjižica festivala


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/mladi-levi-f-5