Babae

Produkcija: Joy Alpuerto Ritter (D)
Avtor: Joy Alpuerto Ritter


Foto: Arhiv Plesna Vesna

Joy Alpuerto Ritter, ki jo je navdihnil Ples čarovnice plesalke Mary Wigman, »mojstrovina nenavadnosti«, kot je to poimenovala Judith MacKrell, preučuje podedovane plesne besednjake, s katerimi skuša poosebiti svoj lastni čarovniški značaj. Z združevanjem svojih korenin iz filipinskega ljudskega in klasičnega plesa z gibi iz hip-hopa in plesa vogue skuša na novo interpretirati, kaj pomeni priklicati moč in mistične običaje plesalke kot čarovnice. BABAE, kar v (filipinskem) jeziku Tagalog pomeni »ženska«, je dialog, ki se znotraj ženske odvija med animalističnimi in čutnimi lastnostmi rituala in moči. 

Joy Alpuerto Ritter se je rodila v Los Angelesu in odraščala v mestu Freiburg im Breisgau (Nemčija). V mladosti je trenirala balet, jazz, filipinski in polinezijski ljudski ples ter diplomirala na šoli Palucca v Dresdnu. Leta 2011 se je kot plesalka in zračna akrobatka skupini Cirque du Soleil pridružila na svetovni turneji Michael Jackson Immortal World Tour.

Od leta 2013 je dejavna kot plesalka in vodja vaj pri skupini Akram Khan, plesala pa je tudi pri skupini Wangramirez, s katero še naprej nastopa na turnejah po vsem svetu. Za nastop v predstavi Until the Lions režiserja Khana je bila pri National Dance Awards (Združeno kraljestvo) nominirana za nagrado v kategoriji »Izjemna plesalka«.

Zasedba

Skladatelj glasbe: Vincenzo Lamagna
Oblikovalec svetlobe: Arne Schmitt/ Joy Alpuerto Ritter
Kostumi: Lan Behrendt DYAO
Umetniški asistent: Lukas Steltner
Kustos Springback Ringside: Enya Belak
Vodja fotografije za Springback Ringside: Igor Crnković (Pilot Media)

Nastopa: Joy Alpuerto Ritter


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/babae