Privid / Mirage

Produkcija: EN-KNAP
Avtor: Hodworks
Koreografija: Adrienn Hód


Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Plesna predstava

Privid je predstava, ki gledalca popelje na bojno polje kjer se bijejo kulturne in politične sile, ki smo jih sami oblikovali za nas. Gre za na videz izmišljeno, vendar dejansko zelo resnično področje, v katerem se boreči se performer znajde v ekstremnih situacijah. Osrednje teme predstave so tako nemoč, ranljivost, neuspeh in izguba vere. Na tej točki v predstavo vstopi tudi cikel kratkih klavirskih skladb Béle Bartók z naslovom For Children. Ta dobro poznani melodični svet je del madžarske osebne in vsesplošne kulturne dediščine, ki nas vrača v otroške spomine in ustvarja svojevrstno razpoloženje, kot na primer občutek, da prvič spoznavamo svet. V tej dvojnosti se morala, ki jo ustvarjajo sile moči, sooča z otroško nedolžnostjo. Performer in gledalec se tako znajdeta v istem konfliktnem prostoru, v katerem lahko iščeta odgovore in si zastavljata nadaljnja vprašanja.

Ponovno se vrača ena od uspešnic, v kateri nastopajo člani kolektiva iz Budimpešte, ki ga je ustanovila slovenskemu občinstvu že znana umetnica, Adrienn Hód. V Španskih borcih so do danes nastopili že trikrat, in sicer na otvoritvi sezone 2012/2013 s predstavo Basse Dance (v okviru projekta »Ples na platnu, film na odru« - srečanje plesa, filma in videa v Španskih borcih in Slovenski Kinoteki),  januarja 2015 so predstavili radikalno performativno raziskavo Dawn/Zora in dan zatem nastopili z delom Conditions of Being a Mortal/Kako biti smrtnik. V letu 2016 pa je sledilo izjemno sodelovanje z Adrienn Hód, ko je s skupino EnKnapGroup ustvarila provokativno delo Pearl. Zaradi izjemnega odziva, ki ga skupina doživlja pri slovenskem občinstvu, so skupino Hodworks povabili tudi na EN-KNAPov jubilejni teden leta 2018, kjer so v Mestnem muzeju navdušili s predstavo SOLOS.

Zasedba

Glasba: Béla Bartók: For Children in Ábris Gryllus
Svetlobno oblikovanje: Miklós Mervel
Kostumografija in scenski pripomočki: Csenge Vass
Dramaturgija: Ármin Szabó-Székely
Mednarodni odnosi: György Ujvári-Pintér
Zahvala: Júlia Szlávik, Marcio Kerber Canabarro, Tamara Zsófia Vadas, Gregor Runge, Imre Vass
S podporo: EMMI, NKA, OFF Foundation, SÍN Cultural Centre, Partnership with Workshop Foundation

Nastopajo: Emese Cuhorka/Marcio Kerber Canabarro, Jenna Jalonen, Máté Váth, Csaba Molnár, Jessica Simet/Bea Egyed, Zoltán Vakulya


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/privid