Začasno zadržana telesa

Produkcija: Plesni teater Ljubljana
Avtor: Vita Osojnik
Koreografija: Vita Osojnik


Foto: Sunčan Stone

Predstava je nastala kot izpeljanka predstave Blance Arriete Začasno poravnana telesa, ki pa jo je Vita Osojnik dodatno poglobila v ekspresionistične črte risb Egona Schieleja.

Blanca Arrieta se je v projektu Začasno poravnana telesa opirala na ekspresionističnega slikarja Egona Schieleja. Vsebina je na koncu le bežno oplazila izvorno idejo, saj je predstava raziskovala predvsem minimalizem geste. Vita Osojnik, asistentka koreografinje pri projektu Arrietove je prevzela vlogo koreografinje. Koncept, ki ga je razvila, podrobneje proučuje izvorno idejo Schieleja z dodanimi svežimi premisami. 

Naslov predstave je besedna igra, ki pretvori Blancin projekt v Vitinega. Preobrazba se zgodi tako na odru kot za njim. Skupina soustvarjalcev se iz prvotnih šestih skrči na štiri plesalce. Glasbena pokrajina je posebej ustvarjena za Zadržana telesa. Kostumografija poustvarja videz likov Egona Schieleja v vsej njihovi očarljivo razcapani zunanjosti, ki dodatno prihaja do izraza ob subtilnem oblikovanju luči. Svetloba razkrije njihove geste in poudari prostor v katerem se gibajo.

Predstava Začasno zadržana telesa tone globlje v melanholijo in provokacijo. Obe stanji sta tako zelo značilni za like, ki jih ustvarja Egon Schiele. Predstava pozornost usmerja tudi v samo ekspresivnost prostora.

Igranje z bližino, razdaljo, spremstvom in občasnimi dotiki pa razločno odražajo Covid-19 situacijo v našem prostoru.

Zasedba

Kostumi: Vita Osojnik
Avtorska glasba: Matevž Kolenc
Oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel
Kreativna producentka: Katja Somrak

Nastopajo: Alja Branc, Lara Matea Ivančič, Ema Križič, Julija Pečnikar


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zacasno-zadrzana-telesa