Lahkotnost

Produkcija: KUD Qulenium, Kino Šiška - Center urbane kulture
Avtor: Ana Romih
Koreografija: Ana Romih


Foto: Arhiv Spider

Ko bi se le znali z napetostmi sodobnih ekonomsko-političnih struktur soočiti bolj lahkotno. Ana Romih razmišlja prav o tem. V solo predstavi Lahkotnost jo zlasti zanimajo taktike in strategije, s katerimi poskušamo povrniti telesu in misli nekaj tiste lahkotnosti v prisotnosti, ki jo običajno občudujemo pri otrocih, ter načini, ki nam omogočajo, da se odtrgamo od navlake, ki nam jih kot posameznikom nalaga turbokapitalistični ustroj.

Koreografinjo, plesalko in plesno pedagoginjo, prejemnico zlate značke Mete Vidmar 2015, listine Mete Vidmar 2020 in nagrade na festivalu Transgeneracije 2019 bo na letošnjem Spiderju moč opazovati, kako osnovne elemente gibanja gnete v plesnogibalno frazo, ki bo počasi in postopoma zrasla v kompleksno koreografijo. Ne mudi se. Na izi.

Avtorica se poigrava z metodami, h katerim se zatekajo posamezniki, da bi se osvobodili spon, ki jih bremenijo. Uveljavljene pristope vzpostavi in prevaja v gibalni material, ga postopoma plasti in osvobaja šablonske recepture. Z vnosom ironije in humorja razbija enoplastno razumevanje ter popelje tudi gledalca v lahkotnejše stanje.

# na izi v turbokapitalizmu # ne mudi se # preobrazbe # smeh je v redu # premiera

Zasedba

Video: Mato Marinček
Luč: David Cvelbar
Svetovanje: Saša Lončar
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Fotografija: Urška Boljkovac in Matija Lukić
Zvok: Kaja JanjićJure VlahovičSlavko Stojakovič 
Kostumografija: Tina Pavlin
Video: Urška Medved

Nastopa: Ana Romih

S podporo Mestne občine Ljubljana, Mestne občine Kranj, JSKD


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/lahkotnost