Od blizu

Produkcija: Gledališče Glej
Avtor: Barbara Ribnikar, Nika Batista in Nina Ramšak Marković

Interkativni performans / instalacija


Foto: Barbara Ribnikar, Nika Batista in Nina Ramšak Marković

Stereotipi. Predsodki. Lepotni ideali. Obsojanje. Mnenje na podlagi prvega vtisa. Akterji našega podzavestnega odziva. Si upate priznati, da vplivajo tudi na vas? Ne glede na to, kako zelo odprti ste? Kako zelo znate nadzorovati vaše mišljenje?

Delo Od blizu naslavlja točke družbenih sivih con, s katerimi se neposredno sooča večina žensk našega prostora. Avtorice in performerke Barbara Ribnikar, Nika Batista in Nina Ramšak Marković so raziskovale načine uprizoritvenih strategij, ki se ukvarjajo z vprašanji konvencij gledanja, z namenom razbijanja gledalčevih predpostavk o videnem. Skozi proces so iskale različne umetniške forme, ki gledalcu vzbudijo občutek nedoločenosti in dvoumnosti.

Izkušnja sive cone, v kateri se znajdemo, ko različni parametri realnosti niso točno definirani, je bila osrednja tema, ki so jo raziskovale tako skozi format nastalega dogodka, kot skozi vsebino. Od blizu skozi interaktivno formo problematizira intimne predsodke, ki so vpisani v naša telesa kot navade, s tem pa skozi individualno izkušnjo gledalcu ponudi možnost, da osvetli svoje lastno območje sivih con.

Dogodek z naslovom Od blizu v Gleju je del širšega mednarodnega projekta Boundary Crossing, v katerem so sodelovali umetniki iz Slovenije, Nizozemske in Turčije v aprilu in maju 2021. Dogodek je del uprizoritvenega triptiha, ki se konceptualno povezuje z ustvarjanjem sodelavcev iz Turčije in Nizozemske.

Zasedba

Sodelujoči ustvarjalci: Suzan Ida von Schmalensee, Aybüke Öztürk, Gülsah Yigit, Jorim Kroon, Dagmar Ketelaers in Yorinde de Ronde
Mentorja: Branko Jordan in Anja Pirnat
Fotografije: Barbara Ribnikar, Nika Batista in Nina Ramšak Marković
Producentka: Anja Pirnat
Strokovna podpora: Barbara Poček, Inga Remeta
Odnosi z javnostmi: Tjaša Pureber


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/od-blizu-1