Nihče čez črto

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Isabel Minhós Martins
Režija: Katja Povše


Foto: Matej Povše

Nihče čez črto! je gledališki triler neprestanega iskanja in izgubljanja. Oder si prilasti general Veliki Uč, ki prepove vstop na oder lutkam in igralcem – za vedno. Vsevidni in vseslišni general Veliki Uč stražniku naroči video nadzor nad lutkami in igralci, da kdo ne bi izigral njegovega pravila. Rdeča kapica, Zajec Luj, Medo iz predstave, priznana pevka Milena, prvi protestnik Bernard, zapornika Izidor in Sodja, garažni punk bend N.Č.Č., Mama s petimi otroki in igralca Aja in Rok ogorčenost nad novim zakonom izrazijo s kršitvijo zapovedi in skupinskemu uporu proti avtoritarnemu vodji, ki pa se ne zgodi brez nepredvidenih situacij in nevarnosti.

Kdo zapoveduje in kdo krši pravila, zakaj je kršenje pravil nujno in koliko posameznikov je potrebno, da se kakšno pravilo prekrši, so vprašanja, ki poganjajo motor gledališkega trilerja Nihče čez črto!

Lutkovna predstava Nihče čez črto! je nastala po motivih istoimenske slikanice portugalske pisateljice Isabel Minhós Martins in ilustratorja Bernarda P. Carvalha, ki odpira ključna vprašanja o osebni odgovornosti, o uveljavljanju osebne avtoritete, predvsem pa o samovladi, ki pade pod pritiskom mirnega upora, revolucije.

V slikanici se general odloči, da ljudstvo ne sme na drugo stran knjige, saj jo želi imeti zase. Na mejo med stranmi postavi poslušnega stražarja, ki ljudem preprečuje prehod. Svoje dolžnosti dolgo uspešno opravlja. Na dovoljeni strani začne nastajati vedno večja gneča in nekega dne eden od otrok po pomoti brcne žogo na prepovedano stran. Nastane kaos in preprosto dejanje otrok, ki odidejo po žogo, v množici vzbudi pogum, da preizpraša svojega vladarja in prevzame nadzor nad lastnim prostorom.

Če v slikanici general Alkatraz prepove prehod med dvema knjižnima stranema, v predstavi general Veliki Uč lutkam in igralcem za vedno prepove vstop na oder.

Razburljiva premisa fikcijski element združuje z ostrim političnim komentarjem, ki opozarja, da krivic in nesmiselnih ukrepov nismo dolžni trpeti. Čeprav različni, ljudje, pravljični junaki in lutke v potrebi po spremembi stopijo skupaj in prebudijo moč, ki se rodi iz enotnosti. In čeprav se zgodba razplete na igriv način, skozi njo kriči odgovor na vprašanje, kje se v resnici nahajata moč in oblast.

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Nevena Aleksovski
Avtorji dramatizacije: Aja Kobe, Lea Kukovičič, Rok Kunaver, Katja Povše
Dramaturginja: Lea Kukovičič
Avtor glasbe: Mario Babojelić
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Luka Bernetič
Oblikovalka svetlobe: Maša Avsec
Lektorica: Maja Cerar
Avtor videa: Matej Povše
Avtorica animacije: Nevena Aleksovski
Avtorica besedila pesmi: Aja Kobe

Nastopata: Aja Kobe, Rok Kunaver

Priporočena starost: 5+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/nihce-cez-crto