Mala dela

Produkcija: Kino Šiška - Center urbane kulture
Avtor: cTrL+kg (Tisa Neža Herlec, Lucija Gregov in Gaja Karolina Rupnik Caruso)


Foto: Urška Boljkovac

Mala dela je performans za glas, čelo in gib, ki ga izvaja kolektiv treh umetnic cTrL+kg (Tisa Neža Herlec, Lucija Gregov in Gaja Karolina Rupnik Caruso). Performans je bil izbran v okviru projekta Kulturni evro.

Avtorice performansa združuje improvizacija, ki jo vidijo kot ključno taktiko v življenju brez stabilnosti in statičnosti, kot možen odgovor na soočanje z eksponentno rastjo kompleksnosti in nepredvidljivosti, ki prežema naš čas.

Brez površnih predvidevanj in začrtanih pričakovanj se skupno zavezujejo k procesu medsebojnega prepoznavanja in sodelovanja. Raziskujejo načine interakcije in komunikacije znotraj konstelacije svojega kolektiva, v katerem vsaka od njih zavzema enakovredno vlogo. V procesu medsebojne izmenjave se igrajo in materializirajo pojmovnost avtoritete in moči, nadzora in agensa, ter se skupaj osvobajajo od okvirjev in omejitev, prevzetih iz sveta.

Med seboj izmenjujejo znanja, metodologije in pristope k improvizaciji, kompoziciji in komunikaciji. Gradijo kolektivni teritorij eksperimentiranja – skupni performans. Vedno znova prevprašujejo lastne načine delovanja in mišljenja, lastne taktike pa razumejo kot predloge, ki se lahko uporabijo tudi izven performativnega prostora, v vsakdanjosti.  

Mala dela je niz kratkih kompozicij, v katerih se združuje in sopostavlja posamično, individualno predložen material. Fluidna naracija, nelinearnost in micelijska struktura so kompozicijski elementi, ki so ključni pri ustvarjanju Malih del in njihovem dojemanju kot celote, sestavljene iz mnogih kosov. Avtorice zanima interakcija, pri kateri vsaka izmed njih nastopa kot opolnomočena enota, ki prisostvuje v aktu skupnega izjavljanja. Ustvarja se senzorična celota, ki si je ne lastijo izvajalke, temveč trenutek, ki v kaotičnosti svojega obstoja vsebuje medsebojno asinhrone elemente. Z ohranjanjem drugosti te sopostavitve se izvaja stanje multiplicitete občutkov in prepletanja mnenj in resnic, ki smo jim v vsakdanjem življenju priča ob vsaki interakciji, pogovoru, srečanju z drugostjo.

Biti v odnosih, omogočati solidarnost med subjektivnostmi, enakost graditi na različnosti. Opazovati in izmenjevati, dopustiti zmožnost porajanja relevantnega. 

Performans Mala dela je komisija soglasno izbrala med prispelimi vlogami na Javno povabilo za zbiranje predlogov za so/financiranje produkcije uprizoritvenega performansa v okviru projekta Kulturni evro. 

Zasedba

Nastopajo: Tisa Neža Herlec, Lucija Gregov in Gaja Karolina Rupnik Caruso


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/mala-dela