Trigger

Ljubljana, 29. 05. 2021 - 02. 06. 2021 Maribor, 29. 05. 2021 - 02. 06. 2021


Trigger je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija v partnerstvu z Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem (program Nova pošta), Mestom žensk, Pekinpahom, Bunkerjem in Masko ter v koprodukciji s Centrom za kreativnost.

Del programa razvijajo tudi v sodelovanju s Festivalom Prestopi, mrežo Reshape in agencijo ONDA - Francosko agencijo za distribucijo sodobne performativne umetnosti in njihovo serijo Parkurjev, ki francoskim programerjem omogočajo spoznavanje novih uprizoritvenih kontekstov v različnih državah. Letos se showcase program Trigger v Ljubljani in Mariboru odvija med 29. majem in 1. junijem. 

Trigger krepi kompetence neodvisnih producentov in umetnikov na področju internacionalizacije in mednarodnih povezav. Platforma je sestavljena iz dveh ključnih delov. Mednarodnim programerjem na showcase-u v nekaj dnevih prikažejo izbor tukajšnjih produkcij s potencialom za mednarodni trg. Hkrati prek diskurzivnega programa z domačimi in tujimi gosti preizprašujejo obstoječe in iščejo nove modele mednarodnega in lokalnega sodelovanja. Hkrati kontekstualizirajo uprizoritvene prakse in vzpostavljajo mrežo za njihovo decentralizacijo. Prek delavnic s kuratorji, producenti, agenti in specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja ter umetniških delavnic, s katerimi podpirajo nove priložnosti za mreženje med lokalnimi in mednarodnimi producenti, Trigger deluje tako lokalno kot regionalno. 

V partnerstvu s Centrom za kreativnost se tudi v letu 2021 organizira obisk tujih programerjev v sklopu showcase-a, ki si bodo lahko ogledali lokalne produkcije s potencialom za preboj v tujino. S priznanimi strokovnjaki in umetniki organizirajo delavnice, mentoriranja in pogovore. Vse s ciljem, da krepijo kompetence in veščine tukajšnjih producentov ter skrbijo za mednarodno vidnost tukajšnje umetniške produkcije. 

Letos v središče našega premišljevanja Trigger odpira vprašanje prihodnosti mednarodnega sodelovanja in umetniške distribucije pod novimi pogoji, ki so jih prinesle zdravstvene, ekološke in socialne krize. Še posebej osvetljuje izzive decentralizacije - tako v nacionalnih kot mednarodnih kontekstih. 


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/trigger-f-2