Futureland (Dežela prihodnosti)

Produkcija: Gledališče Maksima Gorkega, Berlin, Nemčija
Režija: Lola Arias


Foto: Arhiv Gledališče Maksima Gorkega

Kaj najstnika privede do tega, da se sam odpravi na nevarnosti polno potovanje v neznano? Kakšne okoliščine starše prisilijo, da svojega otroka pošljejo v drugo, daljno deželo, da bi ga spravili na varno? In kaj o svetu, o družbi, v kateri živimo, govori to, da milijoni mladoletnih v iskanju prihodnosti tvegajo svoja življenja?

Petdeset odstotkov pribežnikov v Evropo je mladoletnih in številni od njih so brez spremstva. Otroci in mladostniki prihajajo v Evropo, da bi si zagotovili preživetje, tu pa se soočijo s sistemom, ki jih varuje samo začasno. V skladu zakonom o azilu se mladoletnih brez spremstva ne sme izgnati. Z drugimi besedami: do svojega osemnajstega leta so varni. Ampak kakšno prihodnost imajo lahko mladi, če se morajo bati tega, da bodo odrasli?

Futureland je dokumentarna znanstvenofantastična predstava z mladostniki, starimi od 14 do 18 let, ki so iz Afganistana, Sirije, Somalije, Gvineje in Bangladeša v Nemčijo prišli sami. Svet so prečkali peš, z ladjo ali skriti v tovornjaku in zdaj živijo v Berlinu, sredi socialnih delavcev, uradov za mladino, skrbnikov in drugih mladih iz različnih kultur. To so najstniki, ki so pristali v novem svetu, katerega pravil ne poznajo. Dobili so odlog: lahko ostanejo, vendar ne vedo, kako dolgo. Kar naprej morajo dokazovati, da si zaslužijo azil, priložnost v šoli ali mesto v krogu prijateljev. Znašli so se med dvema kulturama, med otroštvom in odraslostjo, med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, v iskanju lastne identitete. In že so doživeli več, kot marsikdo od nas doživi v vsem svojem življenju.

Spletno gostovanje organizira Slovensko mladinsko gledališče v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.

Predstava je opremljena s slovenskimi podnapisi.

Zasedba

Nastopajo: Mamadou Allou Diallo, Ahmad Azrati, Fabiya Bhuiyan, Mohamed Haj Younis, Bashar Kanan, Sagal Odowa, May Saada, Sarah Safi


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/futureland-dezela-prihodnosti