Cogito

Produkcija: EN-KNAP, Center kulture Španski borci
Avtor: Tamás Tuza
Režija: Tamás Tuza
Koreografija: Tamás Tuza


Foto: Andrej Lamut

Plesna predstava.

Delo je nastajalo v tesnem sodelovanju avtorja Tamása Tuze in skupine EN-KNAP, osvetljuje zapletenost mišljenja in samih misli, telesa in uma, dvomov in gotovosti ter išče inspiracijo v Descartovi trditvi »Cogito ergo sum« (Mislim, torej sem).

Kako dojemamo misleči um? Kaj pomeni odkrivanje našega razmišljanja in dvomov? Ali lahko ena misel vpliva na drugo? Kaj imata skupnega oziroma kje se stikata? Pod lučjo ega se nahaja šest zelo različnih likov. Vsi smo skozi življenje soočeni s številnimi fazami lastne osebnosti, od šolarja do ljubimca, vojaka, sodnika, norca in končno starosti. Vendar kljub temu, da se naše misli in mnenja spreminjajo skozi čas, še vedno ostajamo ista osebnost. Naš pravi jaz tako vključuje celoten proces. Kdo je torej ta, ki misli? Kdo ali kaj je entiteta, ki ustvarja te misli, ta mnenja in te dvome?

Odgovora ni. Obstajajo samo dobra vprašanja. Vprašanja, ki nas ob iskanju odgovorov utrudijo, dokler nas preprosto ne zanimajo več in takrat šele lahko začnemo uživati življenje po filozofiji »Je, kar je«. To je korak stran od nas samih, pogled ven iz okvirjev, v katerih živimo, da se lahko smejimo in jočemo, da smo lahko melanholični in bistri. Delo Cogito želi prikazati širšo sliko vzponov in padcev življenja.

Vsi smo Cogito, oder je naš um, šest življenj v enem in absolutna svoboda, da obstanemo in postanemo naše misli. Pred vami je celovečerna predstava, koncert misli, film misli in ples čustev.

Zasedba

Ustvarjalci in izvajalci: EN-KNAP Group (Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Carolina Alessandra Valentini, Tamás Tuza)
Besedilo: EN-KNAP Group
Glasba: Lav Kovač
Glasbeniki: Ana Klem Aksentijević, Iva Majstorović, Miroslav Majstorović, Milica Svirac
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Oblikovanje prostora: Branimir Tomašević
Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.)
Oblikovanje maske: Petra Hartman
Oblikovanje pričeske: Rok Naranđa

Foto: Andrej Lamut
Video in foto: Andrej Lamut in Mirjam Čančer
Slika na plakatu: Katja Kolarič
Oblikovanje plakata: Neja Engelsberger
Zahvala: Sanja Anđelković, Tereza Gregorič, Rosana Hribar, Maša Kagao Knez, Gregor Kamnikar, Gregor Luštek, Amelia Rizzo,  Sehad Plavotić, Uroš Škaper, Španski Borci, Aleksij Vukelić, Špela Trošt


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/cogito