Skrivni strahovi na javnih krajih

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Alan Ayckbourn
Režija: Ivana Djilas


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Sestavljanka o življenju šestih posameznikov in nenavadnih, zavezujočih in naključnih odnosih med njimi: Dana so vrgli iz vojske in sedaj preživlja dneve ob šanku v hotelskem baru, Nicola je njegova punca, ki išče ustreznejše stanovanje, čeprav čuti, da se njuno razmerje čedalje bolj krha; Stewart je nepremičninski posrednik, zaljubljen v svojo tajnico, skrivnostno Charlotte, ki se v prostem času posveča dobrodelnemu skrbništvu bolnih in onemoglih; njena pomoč je dobrodošla natakarju Ambrosu, ki ima bolnega očeta, sicer pa dela v baru, kjer se običajno zapija Dan; in potem je tu še samska Stewartova sestra, Imogen, ki se - neuspešno – dogovarja za ljubezenske zmenke, slednjič prav z Danom …

Alan Ayckbourn, eden najbolj popularnih in plodovitih sodobnih angleških dramskih piscev (pričujoča igra, ki je praizvedbo doživela leta 2004, je njegova sedeminšestdeseta!), se odlikuje z izvrstnim poznavanjem gledaliških, dramskih in še posebej komediografskih veščin. Igro Skrivni strahovi na javnih krajih je izpisal na zanj povsem nov način - kot dramski mozaik. Nenavadno strukturirano dejanje sestavlja štiriinpetdeset kratkih prizorov, ki prehajajo drug v drugega kot v filmu, zato tudi ni naključje, da je Alain Resnais po igri lani posnel film Coeurs (v Angliji in Ameriki je film obdržal naslov dramske predloge).

V labirintu iskanj, razčiščevanj in prikrivanj so fino izrisane študije karakterjev, ki se - vsak na svoj način - bojujejo z bremenom razmerja in/ali samote. Dvomi, stiske in hrepenenja protagonistov so izpisani atraktivno, pretresljivo in hkrati smešno.

 

Uprizoritev Skrivni strahovi na javnih krajih je gostovala na:

Zasedba

Prevajalec: Tina Mahkota
Dramaturg: Martina Mrhar
Lektor: Srečko Fišer
Scenograf: Samo Oblokar
Scenograf: Branko Hojnik
Asistenca kostumografije: Helena Sebanc
Kostumograf: Jelena Proković
Avtor glasbe: Boštjan Gombač
Avtor video vložka: Nejc Saje

Nastopajo:

Marjuta Slamič – Imogen
Ana Facchini – Charlotte
Ivo Barišič – Ambrose
Blaž Valič – Dan
Milan Vodopivec – Stewart
Helena Peršuh – Nicole

Prva slovenska uprizoritev.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/skrivni-strahovi-na-javnih-krajih