Pogovori iz zakulisja - Na štiri oči


Slovensko stalno gledališče je po in ob spletnih platformah, na katerih je v tem letu sodelovalo s severnoitalijanskimi in primorskimi gledališči, ustvarilo nov projekt, ki ni nastal z arhivskim gradivom. Kljub zaprtju je gledališče v zadnjem mesecu delovalo, saj so v dvoranah, v skladu v varnostnimi predpisi potekale vaje vseh uprizoritev, ki naj bi doživele premiero v prvem delu sezone. V teh dneh je interna delovna ekipa gledališča posnela vrsto sproščenih pogovorov iz zakulisja z igralci, režiserji, dramatiki in glasbeniki.

Stik z umetniki izven prizorišča je zanimiva priložnost za spoznavanje primorskih in slovenskih ustvarjalcev »z ugasnjenimi odrskimi lučmi« in hkrati tudi uvod v predstave, ki si jih bo občinstvo lahko ogledalo v drugem delu sezone.

Gre za izvirni spletni projekt SSG, ki bo na sporedu od 8. decembra do 12. januarja in bo spremljal celotno praznično obdobje dvakrat tedensko, ob torkih in ob sobotah ob 18.uri. Niz s skupnim naslovom »Na štiri oči« obsega deset med seboj zelo različnih pogovorov, v katerih bo možno poslušati tudi delčke izvirne glasbe posameznih predstav ali videti fragmente scen in kostumov, ki bodo pečatili vizualno podobo uprizoritev.

Uvod v niz bo edini pogovor izven novega sklopa in sicer posnetek zadnjega dogodka, ki ga je gledališče lahko priredilo v Veliki dvorani 25. oktobra: srečanje z Jankom Petrovcem, dopisnikom RTV iz Rima in Vatikana, nekdanjim članom umetniškega ansambla SSG in prevajalcem besedila predstave Artemisia Gentileschi, ki naj bi doživela premiero nekaj dni kasneje. Petrovec je ob tej priložnosti spregovoril o svoji knjigi Karantena. Rim, a tudi o mnogih drugih temah, ki so vezane na njegovo doživljanje Italije in tudi slovenske manjšine v naši deželi. Z njim se je pogovoril novinar Sandor Tence. Srečanje je nastalo v sodelovanju s Slovenskim klubom in z založbo Goga.

V soboto, 12. decembra, pa bodo debitirali pogovori iz zakulisja, ki bodo vsi opremljeni z italijanskimi podnapisi. V prvem bo nastopila Patrizia Jurinčič Finžgar, avtorica in režiserka predstave Bidovec-Tomažič. Tovarištvo. Njene besede bodo osvetlile vsebine predstave, ki je nastala ob letošnji obletnici prvega in drugega tržaškega procesa iz zornega kota mlajše generacije in dramatičarke, ki je želela poudariti predvsem človeško plat junakov.

V naslednjih pogovorih, ki bodo dostopni na facebook in youtube strani Slovenskega stalnega gledališča, bodo o sebi, likih, uprizoritvah, gledaliških zgodbah spregovorili igralci Lara Komar, Primož Forte, Tina Gunzek, Blaž Popovski, Maja Blagovič, Lara Jankovič, režiserji Jasmin Kovic, Lino Marrazzo, Yulia Roschina, dramatičarka Maja Gal Štromar, skladatelj Stefano Sacher. Obravnavali bodo vsebine predstav Artemisia Gentileschi-Srečanje, Gregor in Silvija, Stoletje mjuzikla, Kdo je videl Coco? Moi, Gabrielle Chanel. Pogovori (»solistični« ali dvojni) so postavljeni v različne prostore gledališča, v povednih okvirih, ki vsakič uvajajo v vsebine. Ogled vseh pogovorov bo možen tudi po »premierski« objavi.


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/pogovori-iz-zakulisja-na-stiri-oci-e