Mesto žensk

Ljubljana, 22. 09. 2020 - 12. 10. 2020

26. mednarodni festival sodobnih umetnosti


Položaj žensk v kulturi in umetnosti je pri nas še vedno slabo raziskan. Mesto žensk si zato ponovno in že več let intenzivno prizadeva za prvo tovrstno raziskavo na nacionalni ravni.

Epidemija, prihajajoča gospodarska kriza ter temeljno nerazumevanje kulture in umetnosti kot sektorjev, ki morata kritično naslavljati vzvode moči, politične ideologije in t. i. samoumevnosti s postavljanjem vprašanj in razpiranjem drugačnih imaginarijev, so nas postavili tudi pred kompleksno vprašanje, ki presega spol – kako naprej? Lokalna in transnacionalna gibanja, posameznice in posamezniki s povezovanjem, antagonizmi in tudi z izpostavljanjem svoje ranljivosti začenjajo dolgotrajne procese. 

V Mestu žensk so letos na nastalo situacijo in številne skrbi, ki nas pretresajo, prav zato odgovorili z oblikovanjem začasnih prostorov zbliževanja. Na festival so povabljene kuratorke, umetnice, umetniške in aktivistične skupine ter producent(k)e, ki jih morda druži zgolj to, kako delajo in delujejo: izpostavljajo prisotnost kot navzočnost ob nekom ali nečem, ne le kot razpoložljivost za nekoga drugega.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/mesto-zensk-f-4