Avgust

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Po motivih pravljice Hermanna Hesseja
Režija: Miha Nemec


Pravljica za odrasle.

Avgust je fantek, sin mlade revne vdove, ki je moža izgubila v nesreči še pred otrokovim rojstvom. Mati v svojega sinka polaga vse sanje in upanje in na tem svetu ni želje, ki je ne bi imela zanj. Soseda, malce čudaškega starčka z geranijami na oknu, prosi, če bi mu bil boter. Ta za krstno darilo ponudi, da za sina izpolni eno željo. Mati se ne more odločiti za nobeno od svojih skritih želja, nenavadno darilo jo tudi zmede in sosedu seveda ne verjame, vendarle si v zadnjem trenutku nekaj zaželi; in sicer, da bi njenega sina morali vsi ljudje ljubiti. Uresničitev želje pa se tekom časa sprevrže v prekletstvo, ki Avgusta skoraj pahne v smrt. Potreba po tem, da bi nas imeli ljudje radi, da bi nas priznali in občudovali, se skriva v vseh nas. Zgodba o Avgustu pa nam skuša prikazati resnični vir ljubezni, ki ni v zunanji potrditvi, temveč v naši lastni sposobnosti ljubiti druge, četudi nas prizadenejo, ali če sodimo, da ravnajo nepravilno. Pomaga nam, da tudi v takih situacijah, pod skorjo svojih lastnih predsodkov, strahu ali zadržkov, v sočloveku vidimo tisto večno lepoto in čudež življenja.

Hessejev Avgust je tenkočutna pravljica za odrasle, ki je, ko jo enkrat preberemo, ne moremo več zares pozabiti. Pozabimo jo lahko le za nekaj časa, potem pa spet najde pot do nas, saj nas zaznamuje s svojo globino, izpovedno in umetniško močjo. Igralka Maja Poljanec Nemec se je zgodbe, ki jo je brala tudi svojima otrokoma, znova spomnila v začetku popolne ustavitve javnega življenja in jo je s svojim življenjskim in umetniškim sopotnikom Miho Nemcem ter drugimi sodelavci pričela uprizarjati najprej doma, potem pa v Studiu SNG Nova Gorica in v sodelovanju s Teatrom na konfini. Uprizoritev zrcali izrazito potrebo trenutnega časa – potrebo po bližini, po pristnem stiku z drugimi in po etiki, kar v uprizoritvi nakazujejo tudi lončnice, posvojene iz Zavetišča za zavržene rastline v Velenju, ki s svojo prisotnostjo vzpostavljajo svet, ki presega naše vsakdanje razmišljanje.

Projekt sta avtorja zastavila doma, v drugi polovici samoizolacije. Pobuda Maje Poljanec Nemec je izražala neko potrebo tistega časa. Mogoče po stiku, pristnem stiku z drugimi. Z ljudmi. Z vsemi. V Hessejevi pravljici Avgust se potuje skozi njegovo življenje. Ob krstu mu je mati zaželela, da bi ga morali imeti vsi ljudje radi. Njena želja se uresniči in z njo Avgustovo prekletstvo, dokler ...

»Vsak pojav na tem svetu je prispodoba in vsaka prispodoba vrata, skozi katere zmore duša, če je pripravljena, stopiti v notranjščino sveta, koder so ti in jaz in dan in noč vsi eno.« 
-Hermann Hesse

Studio SNG Nova Gorica je nov program, ki ga vpeljujejo v sezoni 2020/21. V izhodišču je projekt namenjen spodbujanju ustvarjalnosti domačega ansambla. Gre za manjše projekte, ki nastajajo na pobudo zaposlenih in s katerimi ustvarjalci raziskujejo njim ljube zvrsti gledališča.

Zasedba

Scenografija in kostumografija: Bjanka Adžić Ursulov
Glasba in ton: Tomi Novak
Odrska svetloba: Peter Uhan

Nastopajo: Maja Poljanec Nemec, Tomi Novak, Miha Nemec

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/avgust-1